Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po kauze s pozemkami riaditeľ a námestník SPF skončili

Dnešné rokovanie vlády
Dnešné rokovanie vlády

BRATISLAVA - Riaditeľ a námestník Slovenského pozemkového fondu prišli o funkcie. Vláda dnes schválila návrh na ich odvolanie, na postoch majú skončiť od 7. decembra.

Fond čelil kritike za to, že pridelil pozemky reštituentom z východného Slovenska v regióne Vysokých Tatier a následne ich údajne za nižšiu než trhovú cenu odkúpila súkromná firma.

Na prípad upozornil denník Sme. Premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Robert Fico v utorok ohlásil, že fond síce zákon neporušil, ale jeho vedenie pochybilo. Riaditeľom úradu bol pritom nominant Smeru-SD Miroslav Mihalík. Do jeho čela sa dostal po tom, ako v roku 2007 odvolala vláda bývalé vedenie fondu za podobný prevod štátnej pôdy pri podtatranskej obci Veľký Slavkov. O funkciu prišiel aj námestník riaditeľa fondu Adrian Šándorčin, ktorého nominovala ĽS-HZDS.

Fico žiadal taktiež odvolanie jedenástich členov rady fondu. Šiestich z nich, ktorých navrhla vláda, už dnes kabinet navrhol stiahnuť z funkcií. Definitívne o tom však rozhodne parlament. Zvyšných piatich členov rady navrhovali poslanci na základe pomerného zastúpenia politických strán.

Prevod pozemkov v roku 2007 viedol k odvolaniu vtedajšieho ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu z ĽS-HZDS a takmer rozpadu vlády, pretože ĽS-HZDS s odvolaním ministra nesúhlasila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu