Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na Slovensku mešká lyžovačka, na horách chýba sneh

ilustračné foto
ilustračné foto

KOŠICE - Lyžiarskym strediskám na Slovensku kazí začiatok sezóny počasie. Na horách chýba sneh a mráz, sezóna, ktorá zvyčajne štartuje už v novembri, sa preto nezačne ani začiatkom decembra.

Teplo strediskám nedovoľuje použiť ani umelé zasnežovanie, sneh by sa totiž aj na svahoch vo vysokohorskom prostredí roztopil. Povedali to viacerí oslovení zástupcovia stredísk zimných športov.

"Predvlani sme začínali už 10. novembra, vlani 20. novembra a tento rok neviem začiatok sezóny zatiaľ ani odhadnúť," uviedol riaditeľ spoločnosti 1. tatranská Ján Gavalier. Spoločnosť prevádzkuje zjazdovky pri Štrbskom Plese, stredisko otvára lyžiarsku sezónu v krajine pravidelne ako prvé.

Niektoré strediská pritom spustili svoje vleky po nečakanom ochladení a snežení už v októbri. Sneh sa vtedy udržal týždeň, odvtedy sú už teploty stále príliš vysoké.

"Sme pripravení každý deň na spustenie zasnežovania, ale počasie nám to nedovoľuje, je teplo a vlhko," uviedol riaditeľ strediska Skicentrum Ždiar Marián Bekeš. Počasie podľa Bekeša navyše ochladenie nesľubuje ani najbližších desať dní, lyžovať sa tak pravdepodobne začne až pred Vianocami.

November a október však navyše podľa Bekeša boli až extrémne daždivé, v Ždiari sa preto obávajú, či zima nebude suchá. Strediská by tak boli odkázané iba na umelé zasnežovanie, čo zvyšuje ich prevádzkové náklady, poznamenal Bekeš. Na štart sú pripravené aj všetky strediská spoločnosti Tatry mountain resorts v Nízkych a Vysokých Tatrách. "Sledujeme dlhodobé predpovede, najbližšie dni sa však podľa nich neochladí," uviedla hovorkyňa strediska Katarína Šarafínová. Či však bude sezóna pre neskorý štart zlá, sa zatiaľ podľa Šarafínovej nedá odhadnúť. Rozhodujúce pre prevádzkovateľov sú totiž podľa Šarafínovej najmä obdobia Vianoc a Silvestra a prázdninové mesiace február a marec. Ak sú počas týchto období strediská vyťažené, sezóna je zvyčajne zisková.

Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu bude až do konca týždňa prevládať zamračené počasie. Teploty pod bod mrazu klesnú len počas niektorých nocí, cez deň bude naopak viac stupňov nad nulou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu