Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Figeľ chce KDH medzi tromi najsilnejšími stranami

Predseda KDH Ján Figeľ
Predseda KDH Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) chce byť jednou z rozhodujúcich politických síl v krajine. Uviedol to dnes v deň 20. výročia výzvy na zakladanie kresťanskodemokratických klubov predseda strany Ján Figeľ. Chce, aby KDH patrilo medzi tri najsilnejšie strany. Zdôraznil, že je to realistický cieľ, ktorý hnutie splnilo aj v nedávnych regionálnych voľbách.

Súčasné vedenie strany spolu s lídrami mládežníckej organizácie KDH i pôvodnými signatármi nanovo podpísali výzvu na zakladanie, ale aj obnovu kresťanskodemokratických klubov. Cieľom je zvýšiť počet členov strany najmä o mladších ľudí. Dnes má KDH približne 14 000 členov, ktorí sú organizovaní približne v tisícke klubov po celom Slovensku. Ustanovujúci snem KDH sa konal 17. februára 1990. Na ministerstve vnútra bolo hnutie zaregistrované 23. februára toho istého roku.

Zakladateľ a prvý predseda strany Ján Čarnogurský zdôraznil, že KDH za 20 rokov svojej existencie málokedy bolo vodcom, ale na druhej strane bolo často inšpirátorom politického diania na Slovensku. Zároveň dodal, že KDH malo a má záujem nielen o katolíkov, ale aj o evanjelikov i veriacich iných cirkví. Spočiatku sa podľa neho strane darilo získavať členov rôznych vierovyznaní, postupne však počet evanjelikov klesal, čo Čarnogurský nepovažuje za dobré. "Bolo by dobre, keby sa ekumenický charakter KDH zvyšoval," vyhlásil Čarnogurský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu