Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chcú odškodnenie pre násilne sterilizované Rómky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko znova čelí kritike kvôli násilnej sterilizácii Rómok. OSN vyzvala vládu, aby vec prešetrila a odškodnila rómske ženy, ktorým zabránila v prístupe do zdravotnej dokumentácie.

„Je príznačné, že práve v týchto dňoch sa za tieto praktiky, ktoré existovali okrem iného aj v Českej republike, ospravedlnila česká vláda. Postoj slovenskej politickej elity je oportunistický a krátkozraký," vyhlásila advokátka Vanda Durbáková, ktorá zastupuje nezákonne sterilizované ženy pred súdmi.

V apríli Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu rozhodol o porušení práv ôsmich rómskych žien. Nedostali sa k svojim zdravotným dokumentáciám potom, čo sa domnievali, že ich protiprávne sterilizovali. Následnú žiadosť slovenskej vlády o postúpenie prípadu Veľkej komore súdu minulý týždeň Európsky súd zamietol. Rozhodnutie Európskeho súdu teda nadobudlo účinnosť a slovenská vláda je povinná vyplatiť odškodnenie poškodeným rómskym ženám. Viacero prípadov násilných sterilizácii sa naďalej prejednáva na slovenských súdoch a Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu.

Výbor OSN proti mučeniu vydal 19. novembra svoje záverečné odporúčania. Slovenskú vládu vyzýva, aby prijala urýchlené opatrenia na nestranné a efektívne prešetrenie praktík násilných sterilizácii rómskych žien a odškodnenie obetí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu