Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zakážu ketamín, pribudnúť by mal aj Spice

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Ketamín sa dostal na zoznam zakázaných omamných a psychotropných látok.

Podľa vicepremiéra Dušana Čaploviča, ktorý vedie Výbor ministrov pre drogové záležitosti, "nesmieme len reagovať na to, čo sa deje v uliciach, ale aj na trendy, ktoré prenikajú na Slovensko". Do zoznamu očakáva aj zaradenie novej drogy Spice. Píše sa to v stanovisku, ktoré médiám poskytol jeho hovorca.

Problematiku ketamínu analyzovali v rámci Systému včasného varovania, ktorého výsledkom bolo odporúčanie jeho zákazu. Legislatívne opatrenia na kontrolu ketamínu v rámci EÚ únie zaviedli napríklad v Holandsku, Belgicku, Luxembursku, Rakúsku, Nemecku a Poľsku. Zoznam omamných a psychotropných látok upravuje zákon, posledná novela nadobudne účinnosť od nového roku, informovala Zuzana Miková zo spomínaného výboru.

Vývoj podľa Čaploviča nasvedčuje tomu, že zoznam zakázaných narkotík sa bude ďalej rozširovať. Nasledovať by mal podnet na zákaz ďalšej drogy nazvanej Spice. Podľa Zuzany Mikovej je táto droga bylinnou zmesou, v ktorej sú nové syntetické kanabionidy. V rámci EÚ k jej zákazu už pristúpili Nemecko, Rakúsko, Luxembursko, Poľsko, Francúzsko a Švédsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu