Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Okres L. Mikuláš má dva prípady novej chrípky

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – V okrese Liptovský Mikuláš v uplynulom týždni zistili dve ochorenia spôsobené prasacou chrípkou. Potvrdila to riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši Eva Chobotová.

„Ide o 22-ročnú ženu a osemročného žiaka základnej školy. Sú to prvé potvrdené prípady prasacej chrípky v Liptove,“ uviedla.

V okrese Ružomberok v minulom týždni presiahla chorobnosť na klasickú chrípku hranicu epidémie, pretože tu je 3 000 chorých na 100-tisíc obyvateľov. Na vyhlásenie epidémie stačí 2 000 chorých. „Najviac postihnutou skupinou sú deti školského veku, u ktorých chorobnosť dosiahla vyše 9 600 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. V Ružomberskom okrese bolo v uplynulom týždni nahlásené uzatvorenie siedmich základných a štyroch materských škôl,“ konštatovala Danica Maslenová z toho istého úradu.

Ako ďalej dodala, nie je účelné robiť odbery od pacientov s chrípkovým ochorením paušálne na zistenie prasacej chrípky. „Ochorenia sú mierne, nie horšie ako klasická chrípka. Odbery sa vykonávajú obmedzene len u pacientov, u ktorých je zdravotný stav skomplikovaný iným základným ochorením a vyžiada si hospitalizáciu.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu