Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

SDKÚ: Čaplovič klamal, Fico by mal nájsť konateľku

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady za SDKÚ-DS vyzývajú premiéra Roberta Fica, aby sa osobne zapojil do riešenia kauzy predaja emisných kvót firme Interblue Group. Uviedol to na tlačovej besede podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš.

Fica vyzval preto, lebo podľa neho vyriešiť kauzu nedokážu premiérovi podriadení a zrušenie zmluvy s Interblue Group by mal dohodnúť osobne. Podľa poslanca americká firma odmieta rokovať priamo s ministerstvom životného prostredia a chce rokovať len prostredníctvom mediátora. Mikloš preto vyzýva Fica, aby sa osobne zhostil tejto úlohy a navštívil konateľku firmy. Za pomocníka mu odporúča bývalého ministra Jána Chrbeta, ktorý už raz zrušenie zmluvy dohodol. Podľa SDKÚ-DS Fico svojím nekonaním vo veci stále viac zvyšuje podozrenie, že má z celej veci osobný prospech.

Mikloš uviedol, že v rezorte životného prostredia vládne kompetenčný chaos, ktorý sa týka aj kauzy predaja emisných kvót. "Za vyjednávanie a doriešenie kauzy Interblue je zodpovedný štátny tajomník Šebek, za vypracovanie správy pre Národnú radu o kauze predaja emisií je zodpovedný štátny tajomník Jaduš a za riadenie budúcich predajov emisií je zodpovedný priamo minister. Takto rozdelil kompetencie podpredseda vlády Čaplovič, keď bol ministrom," povedal Mikloš.

Ďalej uviedol, že štátny tajomník Jaroslav Jaduš im na prieskume povedal, že predtým boli kompetencie delené tak, že štátni tajomníci boli len figúrkami, ktoré nemali žiadnu kompetenciu, žiaden vplyv. "Čo ilustroval tým, že oni ani nevideli ten dokument, ktorý išiel v októbri minulého roka na vládu a ktorý obsahoval, čo Jaduš priznal, nepravdivé informácie a zavádzal vládu, čo sa týka množstva emisií, ceny emisií aj čo sa týka toho, že už nebude možné predávať, keď sa to nepredá hneď," povedal Ivan Mikloš o materiáli, ktorý išiel do vlády a podľa Jaduša nebol prerokovaný ani vo vedení ministerstva na operatívnej porade ministra.

"Slovensko je sebavedomý a právny štát a nemôže sa od jednej firmy nechať podobným spôsobom manipulovať," povedal poslanec Pavol Frešo v súvislosti s podmienkami, aké si stanovuje pre rokovania s Ministerstvom životného prostredia SR americká firma Interblue Group. Podľa neho by bolo kauzu možné vyriešiť tak, že by sa "rozkryla" akcionársko-vlastnícka štruktúra Interblue Group.

"Ja som presvedčený, že vyjednávania naberú okamžite úplne iný smer, ktorý je pre Slovensko prirodzený. A to ten, že táto firma si prestane nárokovať na emisie," skonštatoval Frešo. Podľa Freša sa poslanci na prieskume rezortu 29. októbra pýtali na štruktúru firmy a či sa vôbec predstavitelia rezortu zaujímali o túto vec. "Nedostali sme žiadnu odpoveď. Ani nevieme, či si vôbec trúfli opýtať sa Interblue Group, kto sú jej akcionári a kto tento celý podivný obchod financuje," povedal Frešo.

Poslanci sa na prieskume dozvedeli aj o chýbajúcich podkladoch, ktoré by dokumentovali rozhodovanie pri výbere firmy, ktorej SR predala voľné emisné kvóty. Preto podľa Freša zvažujú aj poslanecký prieskum na Úrade vlády SR, ktorý v súčasnosti kontroluje obeh spisov na ministerstve životného prostredia. Podľa Freša je zo zmiznutia dokumentov podozrivý aj vicepremiér Dušan Čaplovič, ktorý donedávna spravoval ministerstvo životného prostredia. Táto vec by sa podľa neho vyriešila jednoducho tým, že by sa v rezorte priznali, že dokumenty nemajú alebo ich niekto skartoval či odniesol.

"Ale nie takýmto spôsobom zavádzať verejnosť," dodal. Frešo skonštatoval, že firma Interblue Group sa správa silne a z toho usudzuje, že musí mať prepojenie na Slovensko. "A preto je dôležité rozkryť pozadie a premiér by mal v tejto chvíli konať," skonštatoval Frešo.







Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu