Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poslanci nebudú o emisiách debatovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Parlament sa zatiaľ nebude zaoberať sporným predajom emisných kvót, hoci opozícia v júni s pomocou vládnej ĽS-HZDS presadila, aby minister životného prostredia predložil Národnej rade správu o kritizovanej transakcii.

Vládna koalícia dnes totiž presadila, aby sa do programu aktuálnej schôdze bod o predaji emisných limitov nedostal. Do parlamentu dnes taktiež zasadli noví poslanci. Nahradili kolegov, ktorí boli zvolení do Európskeho parlamentu.

Opozícia už dlhšie tvrdí, že Slovensko predalo povolenky na splodiny oxidu uhličitého americkej spoločnosti Interblue Group asi o polovicu lacnejšie, než mohlo. Kritizovaný predaj bol jeden z dôvodov, prečo premiér Robert Fico nechal odvolať ministra životného prostredia Jána Chrbeta (SNS) a neskôr v rozpore s koaličnou zmluvou odobral ministerstvo menšej vládnej strane SNS. Napriek tomu podľa jeho skorších vyhlásení Slovensko predaj kvót nezruší a viac než 66 miliónov eur (vyše dvoch miliárd korún), ktoré z neho získalo, nevráti.

Opozičný poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo hlasovanie koaličných poslancov kritizoval. Je podľa neho dôkazom, že vládna koalícia "má strach" o problematike debatovať.

Dnešného rokovania sa zúčastnili aj zákonodarcovia, ktorí nahradili budúcich europoslancov. Za bývalých poslancov vládnej strany Smer-SD Borisa Zalu a Moniku Smolkovú nastúpili Jaroslav Demian a Milan Géci, Eduarda Kukana z opozičnej SDKÚ-DS nahradil Ján Rusnák a namiesto Jaroslava Pašku z koaličnej SNS bude v parlamente pôsobiť 24-ročný predseda organizácie Mládež Slovenskej národnej strany Jakub Gajdošík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu