Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tínedžeri na popredných priečkach v užívaní drog!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí tínedžeri sa dostali na popredné európske priečky v užívaní konope i extázy, Slovensko trápi aj šírenie metamfetamínu. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy agentúry EÚ pre drogy (EMCDDA). V Európe sa trend začína naopak meniť - hoci konope zostáva najobľúbenejšou drogou, mierne zo svojich pozícií ustupuje.

Skúsenosť s konope mala podľa prieskumu v roku 2007 takmer tretina (32 percent) slovenských stredoškolákov vo veku od 15 do 16 rokov. Užívanie navyše od roku 1995 nepretržite rástlo. Ešte viac sa marihuana rozšírila v susednom Česku, tam si ju vyskúšalo 45 percent 15 a 16-ročných tínedžerov.

Spolu so Slovákmi kanabis obľubujú aj mladí Briti, Estónci, Francúzi či Holanďania. V severských krajinách či Grécku naopak odskúšala marihuanu menej ako desatina tejto populácie. Podobná situácia panuje medzi stredoškolákmi i v užívaní extázy. S týmto narkotikom malo podľa štúdie predvlani skúsenosť šesť percent slovenských tínedžerov vo veku 15 až 16 rokov.

Podobne na tom boli bulharskí a estónski školáci, ešte o niečo vyššie číslo (sedem percent) zaznamenali v Lotyšsku. Slovensko spolu s Českom okrem toho patrí v Európe medzi štáty s významnou mierou užívania syntetickej drogy metamfetamínu, známeho aj pod názvom pervitín. Podľa autorov správy predstavuje Slovensko "prípadovú štúdiu krajiny", kde užívanie metamfetamínu vzrástlo. Štúdia odhadla, že metamfetamín si v roku 2007 na Slovensku pichalo alebo pravidelne užívalo 5800 až 15.700 ľudí.

Navyše sa táto droga na Slovensku, v Česku i Litve podľa prieskumu aj vyrába. V Česku bolo v roku 2007 odhalených približne 390 malých kuchynských laboratórií, údaj za Slovensko nebol k dispozícii. O prípadoch zachytenia tejto drogy v poslednom čase pravidelne informuje i polícia.

Príčiny, prečo práve Slovensko a Česko majú problém s metamfetamínom, nie sú úplne jasné. Šéf Národného monitorovacieho centra pre drogy Imrich Šteliar však poznamenal, že táto droga má najmä v Česku tradíciu a vyskytovala sa tam i pred rokom 1989. "Je to látka, ktorá sa ľahko vyrába v domácich podmienkach, sú ľahko pomerne prístupné prekurzory na ich výrobu a taká trestná činnosť je relatívne ťažko odhaliteľná," poznamenal.

Zatiaľ čo metamfetamín je podľa expertov "špecialitou" Česka a Slovenska, menšiu mieru rozšírenia majú na Slovensku v porovnaní so západnou Európou najnebezpečnejšie drogy ako kokaín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu