Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Prieskum MVK: Smer-SD stúpol, SDKÚ-DS klesla

Robert Fico (vpravo)
Robert Fico (vpravo)

BRATISLAVA - Najsilnejšej vládnej strane Smer-SD v októbri preferencie stúpli na 42,3 percenta, popularita najväčšej opozičnej strany SDKÚ-DS mierne klesla na 12 percent.

Do parlamentu by sa dostalo aj ďalších päť politických strán vrátane novej strany Most-Híd. Preferencie koaličných SNS a ĽS-HZDS oproti septembrovej ankete MVK klesli, naopak, opozičné SMK a KDH zaznamenali mierny nárast popularity. Vyplynulo to z prieskumu Agentúry MVK, ktorý sa uskutočnil v polovici októbra na vzorke 1036 respondentov.

Smer-SD premiéra Roberta Fica si v októbrovom rebríčku popularity udržal prvenstvo, na vládnutie bez koaličného partnera by mu však v Národnej rade chýbalo päť hlasov; v 150-člennom pléne by totiž získal 71 poslaneckých kresiel. Opozičnú SDKÚ-DS by v parlamente zastupovalo 20 poslancov.

Tretie miesto v rebríčku preferencií patrilo opozičnému KDH Jána Figeľa, ktorému by dalo svoj hlas 10 percent voličov rozhodnutých zúčastniť sa volieb. S ôsmimi percentami by nasledovala koaličná SNS Jána Slotu, o necelé dva percentuálne body menej (6,1 percenta) by získala SMK, zastupujúca záujmy maďarskej menšiny.

Päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti by s rovnakým ziskom 5,2 percenta hlasov prekročili aj opozičná strana ĽS-HZDS a mimoparlamentná strana Most-Híd bývalého predsedu SMK Bélu Bugára. K päťpercentnej hranici zvoliteľnosti sa priblížila ďalšia mimoparlamentná strana Sloboda a solidarita, ktorej by dalo svoj hlas 4,8 percenta opýtaných.

Parlamentných volieb by sa podľa agentúry MVK nezúčastnilo 18,9 percenta oslovených; 17,4 percenta opýtaných nevedelo, či by svoje právo využili respektíve koho by v hlasovaní podporili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu