Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rektor TU: Dekanove deti vrátia diplomy

Trenčianska univerzita
Trenčianska univerzita

BRATISLAVA - Deti dekana fakulty Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka, ktoré údajne získali tituly za neštandardne rýchle štúdium, vrátia diplomy. Diplom si zatiaľ ponechá členka Akademického senátu, ktorá podľa médií rovnako získala titul za neštandardne krátke štúdium.

Kontrola ministerstva školstva preverí udeľovanie titulov na všetkých fakultách trenčianskej univerzity. Dnes to potvrdil rektor univerzity Miroslav Mečár.

Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) nedávno zakázal trenčianskej vysokej škole prijímať záujemcov na bakalárske štúdium v programe ľudské zdroje a personálny manažment. Zároveň vyzval vedenie univerzity, aby podozrivej trojici absolventov odňalo tituly. Mikolaj tiež ohlásil, že podá trestné oznámenie na prokuratúru pre podozrenie z podvodu, podplácania a falšovania verejnej listiny.

"Príbuzní dekana fakulty vrátia diplomy, uložíme ich niekde u mňa, kým skončí kontrola," povedal Mečár. O diplomy tak zatiaľ prídu len syn a dcéra dekana fakulty, na ktorej sa vraj neoprávnene udeľovali tituly. Médiá pritom upozornili, že za neštandardne krátke štúdium získala diplom aj členka Akademického senátu Drahomíra Janíková. "Ten tretí prípad je niečo úplne iné," namietol rektor.

Ministerskí kontrolóri preveria podľa Mečára štúdium na všetkých fakultách a diplomy udelené od roku 2005, nielen v odbore ľudské zdroje a personálny manažment, ako pôvodne avizoval minister školstva. "Keď sa ukáže, že sú tam nejaké podvody, urobíme technické opatrenia a vyvodíme personálnu zodpovednosť," uviedol. Bližšie to však nekonkretizoval. "Zodpovednosť vyvodím v prípade potreby aj voči sebe," dodal. Kontrola by sa podľa neho mohla skončiť do mesiaca.

Previerka sa zameria aj na udelenie titulov vyše stovke absolventov univerzity, ktorým boli údajne odpustené dva roky štúdia. "To som považoval za uzavreté, prešetríme to ďalej," uviedol Mečár. Tvrdil, že v prípade pochybení pri udelení titulov môžu prísť študenti o diplomy. "Keď sa nejaké veci ukážu, pre mňa aj tristo aj päťsto študentov, ja nebudem nikoho zakrývať," doplnil.

Ministerskí kontrolóri zatiaľ preverili štúdium troch študentov. Všetci získali za jeden či dva roky štúdia desiatky až stovky kreditov, čo zodpovedá niekoľkým desiatkam skúšok. Mikolaj pred časom vyhlásil, že v týchto prípadoch boli porušené viaceré ustanovenia vysokoškolského zákona.

Podozreniu z udeľovania titulov za neštandardne rýchle štúdiu čelila už skôr Právnická fakulta Západočeskej univerzity v Plzni; na fakulte chýbali aj desiatky diplomových a dizertačných prác absolventov. České ministerstvo školstva už podalo trestné oznámenie a kontroluje skutočnú dĺžku štúdia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu