Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Múr, ktorý oddelil osadu od Ostrovanou, Rómom neprekáža

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SEČOVCE - Zatiaľ čo výstavba betónového múru, ktorý oddelil obec Ostrovany pri Sabinove od rómskej osady, vyvolala kritiku, podobná stena stojí v Sečovciach bez väčšieho povšimnutia už roky.

Približne trojmetrový betónový plot s ostnatým drôtom v meste obkolesuje školu v miestnej rómskej osade. Obyvatelia osady plot neodmietajú, podľa pedagógov stena ochraňuje najmä majetok školy.

Novú školu v osade Habeš s asi 1700 obyvateľmi postavili pred šiestimi rokmi, od začiatku ju chráni trojmetrový betónový múr, na niektorých miestach s ostnatým drôtom. S výstavbou plota od začiatku počítal projekt. "Stavbou plota sa výstavba školy začala, ak by tu múr nebol, nebola by tu ani táto škola," uviedol riaditeľ špeciálnej školy v osade Rudolf Koncový.

Nezvyčajne vysoký plot neprekáža ani miestnym Rómom, ak by plot okolo školy nestál, deti by podľa nich budovu poškodzovali. "Kto by deťom zabránil, aby rozbíjali okná?," položila si rečnícku otázku jedna z obyvateliek osady, ktorej deti do školy chodia.

Novú školu v osade navštevuje asi 280 detí. V budove sídli základná, špeciálna a materská škola a niekoľko tried tam má aj odborné učilište.

Plot podľa vedenia mesta nemožno prirovnávať k známym múrom napríklad v obci Ostrovany pri Prešove či v českom Ústí nad Labem, ktoré mali oddeliť Rómov od ostatných obyvateľov. "Tento múr chráni majetok školy a zariaďuje bezpečnosť detí, škola je totiž pri hlavnej ceste," uviedla primátorka Sečoviec Monika Bérešová. Tá bola v čase výstavby riaditeľkou školy na Habeši.

Vysoký múr podľa Koncového dokážu ľahko preliezť aj desaťročné deti. Školu od dokončenia napriek ohrade viackrát vylúpili. Z budovy zmizli napríklad odkvapové rúry, chýba hromozvod, niekoľkokrát museli meniť okná.

Škola by chcela areál rozšíriť. Od začiatku jej totiž chýba telocvičňa či dvor na telesnú výchovu. Žiaci preto športujú v neďalekom poli, kde si škola urobila provizórne futbalové ihrisko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu