Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rómsku osadu oddelili betónovým múrom, píše Sme

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Jupiterimages)

KOŠICE - Rómsku osadu v Ostrovanoch na východe Slovenska oddelil od zvyšku obce betónový múr. Napísal to dnes denník Sme. Plot vyrástol približne pred dvomi týždňami a dala ho postaviť miestna samospráva.

Tvrdila, že takto chce chrániť obyvateľov, ktorí sa stávali terčom krádeží. Rozhodnutie obce kritizoval vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ľudovít Galbavý.

"Nie som rasista. Viem, že aj medzi našimi Rómami žije dosť slušných ľudí. Na druhej strane nikomu neželám, aby denne prežíval také peklo, ako ľudia v susedstve tejto osady," citovalo Sme ostrovianskeho starostu Cyrila Reváka. Múr meria podľa denníka viac ako dva metre do výšky, jeho dĺžka je 150 metrov. Výstavbu za 13.000 eur (391.638 Sk) odsúhlasili obecní poslanci.

Ostrovany majú viac ako 1700 obyvateľov, z nich približne 1200 predstavujú podľa Sme Rómovia. Obec neďaleko Sabinova sa dostala do povedomia verejnosti v lete, keď dvaja mladíci z ostrovianskej rómskej osady v susedných Šarišských Michaľanoch vážne zranili staršieho muža, ktorý sa im vraj snažil zabrániť v krádeži televízora. Extrémistické združenie Slovenská pospolitosť potom v Šarišských Michaľanoch usporiadalo prvú zo svojich protirómskych demonštrácií. Akcia sa skončila zákrokom polície.

Miestnym Rómom sa podľa denníka postavenie múru nepáčilo. "Postavili nám Berlínsky múr. Komu to pomôže? Ani bielym, ani nám. Sme tu ako v zoo, treba ho zbúrať," tvrdil jeden z tamojších mladíkov. Naopak, ich nerómski susedia nový múr vraj uvítali. "Tu sa nedá žiť. (...) V záhrade nemôžem nič dopestovať. Všetko ukradnú. Teraz chodia na orechy. Rozmýšľam, že ich nechám vypíliť," vyhlásila 73-ročná dôchodkyňa.

Podobný múr pred desiatimi rokmi vyrástol v českom Ústí nad Labem. Dôvod na jeho výstavbu bol podobný ako v Ostrovanoch. Plot na Matičnej ulici sa stal jedným z najznámejších prípadov nedobrého spolužitia rómskej komunity s väčšinovým obyvateľstvom v strednej Európe. Nakoniec ho však po tlaku vlády, zahraničia a ochrancov ľudských práv zbúrali.

Múr v Ostrovanoch už odsúdil vládny splnomocnenec pre rómske komunity Galbavý. "Toto riešenie nepovažujem za právny, šťastný ani štandardný krok. Postavením múru sa nerieši problém, práve naopak, len sa odsúva," uviedol pre Sme. S vedením obce chce diskutovať a nájsť iné riešenie.

Na Slovensku žije podľa odhadov v chudobných pomeroch niekoľko stotisíc Rómov, na presnom počte sa odborníci nezhodujú. Najväčšia časť rómskej populácie obýva najmä východné a južné Slovensko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu