Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lepší ako Česi? Jednou ranou dve muchy, vyhlasuje Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Slovenský premiér Robert Fico je presvedčený, že Slováci vyjednali na summite Európskej únie v Bruseli viac ako Česi.

Predstavitelia Prahy podľa neho dosiahli to, že na českých občanov sa z obáv z možného prelomenie takzvaných Benešových dekrétov nebude Charta základných práv EÚ vzťahovať. Slovákom vo Ficových očiach ale jednak práva vyplývajúce z charty zostanú. Navyše si vybojovali, že lídri EÚ prijali uznesenie, že medzi chartou a dekrétmi nie je žiadny vzťah.

"Zabili sme jednou ranou dve muchy," povedal Fico v noci na dnes. "Na rozdiel od Českej republiky," dodal.

"Dosiahli sme, že charta základných práv Európskej únie na Slovensku zostala platiť v plnom rozsahu a (ľudia) majú plnú právnu ochranu ... Po druhé sme dosiahli elementárne výkladové pravidlo, ktoré definitívne vylučuje akékoľvek úvahy o politickom alebo právnom prepojení Benešových dekrétov a charty," povedal.

Práve z obáv o možnej prelomenie dekrétov bývalého československého prezidenta Edvarda Beneša a z prípadného uplatňovania majetkových nárokov sudetských Nemcov vysťahovaných z povojnového Československa zdôvodňoval český prezident Václav Klaus svoju požiadavku dohodnúť výnimku z Charty základných práv EÚ pred dokončením českej ratifikácie Lisabonskej zmluvy o reforme EÚ.

V záveroch bruselského summitu budú zopakované dve pasáže z Charty základných práv. V jednej z nich sa hovorí, že listina "sa týka členských štátov EÚ len vtedy, keď uplatňujú právo únie". Benešove dekréty však nie sú súčasťou únijného práva, ale právnych poriadkov Česka a Slovenska. Podľa Fica to jasne potvrdzuje predchádzajúce stanovisko Bratislavy, že medzi Chartou základných práv a Benešovými dekrétmi žiadny vzťah nie je a že teda v prípade vstupu "Lisabonu" do platnosti prelomenie dekrétov nehrozí.

"Občania Poľska, Veľkej Británie a za nejaký čas aj Českej republiky nebudú môcť požiadať domáci súd alebo súdny dvor v Luxemburgu o ochranu, keď dôjde k porušeniu niektorých práv, ktoré sú uvedené v charte základných ľudských práv," povedal Fico. V praxi dohodnutá výnimka podľa neho len znamená, že Česi budú na rozdiel od Slovákov z uplatňovania charty vyňatí.

Český premiér Jan Fischer v noci na dnes naopak zdôraznil, že dohodnutý kompromis, vďaka ktorému Česko získa výnimku z Charty základných práv EÚ, nezníži štandard ochrany českých občanov, a to ani v oblasti sociálnych práv. "Som presvedčený, že občanom touto výnimkou nevzniká žiadna závažná ujma," povedal. Pripustil však, že bude všetko ešte treba v Česku veľmi vysvetľovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu