Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Školy nemajú na odmeny, hoci sa platy učiteľov majú zvýšiť

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Zatiaľ čo platy časti učiteľov základných a stredných škôl by sa mali od novembra zvýšiť, viaceré školy pre chýbajúce peniaze nemajú už v súčasnosti na osobné príplatky a odmeny svojich zamestnancov.

Vyplynulo to z ankety medzi zástupcami škôl a školskými odborármi. Dôvodom je aj hospodárska kríza, ktorá pripravila zriaďovateľov škôl - mestá a obce o milióny eur. Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) tvrdil, že peňazí na zvýšenie platov bude dostatok.

S nárastom platov pedagógov a novými pravidlami pri ich odmeňovaní počíta zákon o pedagogických zamestnancoch. Pridané o desať percent však dostane iba niekoľko tisíc učiteľov, ktorým bude druhá kvalifikačná skúška uznaná za druhú atestačnú. Mzdy ostatných by mali rásť postupne v závislosti od počtu získaných kreditov za vzdelávanie sa, napísanie učebnice či vynálezy.

"Zriaďovatelia nemôžu siahnuť na tarifné platy a nárokové zložky, lebo tie vyplývajú zo zákona, ale v niektorých prípadoch siahajú na osobné príplatky a odmeny," povedal predseda školských odborárov Ján Gašperan. Poznamenal, že problémy sú na celom Slovensku. "Stretávame sa s príkladmi, že mestá a obce používajú prostriedky určené základným školám na škôlky či základné umelecké školy," dodal. Tie sú totiž financované práve z podielových daní, kde samosprávy zaznamenali pokles. Najväčšie problémy podľa Gašperana hlásili učitelia z Rožňavy, Komárna či Topoľčian.

Kritickú situáciu v odmeňovaní pedagógov potvrdila aj riaditeľka rožňavskej základnej školy Zoltána Fábryho Mária Prékopová. "Učitelia od leta nedostávajú odmeny ani osobné príplatky, ešte horšie je to s vychovávateľmi, ktorí sú financovaní samosprávou cez takzvané originálne kompetencie z podielových daní," zhodnotila. Naznačila, že situácia sa môže po novembri, keď do platnosti vstúpia nové pravidlá v odmeňovaní zhoršiť. "Neviem z čoho budeme vyplácať mzdy tým učiteľom, ktorí neskôr získajú kredity či si zvýšia vzdelanie," dodala.

Odmeny nedostávajú ani učitelia základnej školy na Komenského ulici v Komárne. "Z toho, čo sa nám počas roka podarí ušetriť, vyplatím učiteľov za vedenie knižnice, metodického združenia či predmetových komisií," povedal riaditeľ školy Karol Kajan.

Minister školstva tvrdil, že rozpočet so zvýšením platov pedagógov s druhou kvalifikačnou, po novom atestačnou skúškou počíta. "Toto zvýšenie platov ide na úkor štátneho rozpočtu," potvrdil šéf školských odborárov Gašperan. Školskí odborári sa preto neobávajú, že by zvýšenie platov učiteľov s druhou kvalifikačnou skúškou zasiahlo ostatných pedagógov.

Zárobky učiteľov boli v prvom polroku vyššie ako priemerná mzda 721,4 eura (21.733 Sk) v hospodárstve; menej zarobili v priemere učiteľky v škôlke. Budúcoročná priemerná mzda by podľa Mikolaja mala prekročiť hranicu 800 eur (24.101 Sk).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu