Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Úrazov a úmrtí Slovákov v zahraničí v letnej sezóne ubudlo

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Úrazov a úmrtí Slovákov v zahraničí bolo počas tohtoročnej letnej sezóny menej ako minulý rok. Za tri letné mesiace slovenské úrady zaznamenali pokles počtu mŕtvych o zhruba dve pätiny na 92, zranených a hospitalizovaných bolo hlásených 105, čo je takmer o polovicu menej ako vlani.

Vyplýva to zo štatistík, ktoré dnes zverejnilo ministerstvo zahraničných vecí. Slovákov tentoraz obišli vážne havárie, nedotkli sa ich výraznejšie ani prírodné katastrofy.

"Za veľmi pozitívne v porovnaní s minulým rokom považujeme tú skutočnosť, že sme neriešili ani jednu hromadnú tragickú udalosť s účasťou slovenských občanov, pri ktorej by boli straty na životoch, ako bolo tomu napríklad minulý rok pri havárii autobusu v Chorvátsku," povedala riaditeľka konzulárneho odboru ministerstva Anna Juriková. Vlaňajšia nehoda košického autobusu pri chorvátskom Gospiči si vyžiadala 16 mŕtvych.

Vlani ministerstvo od začiatku júla do konca septembra evidovalo 144 obetí. Do štatistiky zranených a hospitalizovaných sa minulý rok dostalo 196 prípadov.

Údaje ministerstva nezahŕňajú všetky obete a hospitalizácie Slovákov v zahraničí. Juriková však odhadla, že veľkú väčšinu prípadov slovenské úrady zaznamenajú.

Slováci tento rok v čase hospodárskej krízy do niektorých krajín cestovali podľa ministerstva menej. Slovenských dovolenkárov napríklad ubudlo v Bulharsku či Tunisku. Viac naopak Slováci navštevovali Chorvátsko. Presné čísla však ministerstvo nemalo k dispozícii.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu