Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kyselinári chceli spochybniť nezávislosť súdu

Hlavný obžalovaný Rastislav Šitta. Zobraziť galériu (5)
Hlavný obžalovaný Rastislav Šitta.

BRATISLAVA - Členovia takzvaného gangu kyselinárov, ktorí sa dnes postavili pred odvolací súd v prípade vraždy ich bývalého bossa, sa pokúsili spochybniť nezávislosť senátu Najvyššieho súdu. Podľa senátu však námietka nebola taká závažná, aby sa pojednávanie muselo odložiť.

Na podanie námietky gang využil protest časti sudcov voči šéfovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi, v ktorom kritizovali stav justície. Hlavní obžalovaní Jozef Kákoni a Rastislav Šitta namietali, že členovia senátu môžu patriť medzi tých, ktorí podpísali protestné vyhlásenie. "Ak sudca verejne vyhlási, že nie je nezávislý, tak by mal byť po tejto mojej námietke vylúčený," povedal Kákoni.

Žiadal, aby o ňom nerozhodovali sudcovia, ktorí spolu so stovkou kolegov začiatkom októbra podpísali vyhlásenie, že pracujú v strachu a neslobode. V trojčlennom senáte, ktorý v pojednávaní rozhoduje, sú údajne dvaja signatári kritického vyjadrenia. O samotnej námietke by mal ešte pred vynesením rozsudku rozhodnúť Najvyšší súd.

Prípad sa dostal pred Najvyšší súd potom, čo obžalovaní nesúhlasili s trestami za údajnú vraždu svojho bossa Františka Mikera. V septembri 2007 Špeciálny súd vymeral doživotné väzenie Šittovi. Jeho komplic Kákoni vyviazol bez trestu, v tom čase už mal Najvyšším súdom potvrdené doživotie v inom prípade - za vraždy bielych koní, slúžiacich k finančným podvodom skupiny. Miernejší, 12-ročný trest dostal aj Peter Lomjanský, vďaka ktorému sa podarilo gang usvedčiť.

Celkovo je v prípade obžalovaných 11 ľudí, vrátane mužov, ktorí podľa prokuratúry pri únose a vražde Mikeru v roku 2001 asistovali. Osem z nich je stíhaných na slobode.

Kyselinársky gang podľa súdov v rokoch 2000 a 2001 zavraždil najmenej troch ľudí. Tí vystupovali ako biele kone v ich podvodných obchodoch. Po tom, čo svoje obete zastrelili, telá rozpúšťali v kyseline sírovej a vylievali do kanalizácie v družstve pri Modre. Miker stál podľa súdu na čele skupiny, ktorá sa zaoberala zahraničným obchodom s údajne bezcenným softvérom, za čo si mala nechávať protiprávne vyplácať odpočty na dani z pridanej hodnoty. S nápadom likvidovať obete v kyseline údajne prišiel práve Miker, ktorého gang vraj rovnakým spôsobil zavraždil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu