Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kužma chce trestať aj krádeže do 265 eur

Štefan Kužma
Štefan Kužma (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec za SDKÚ-DS Štefan Kužma chce postihovať Trestným zákonom aj krádeže v záhradách i v obydliach, ktorých výška nepresiahne viac ako 265 eur.

Do tejto sumy je krádež považovaná len za priestupok, v priestupkovom konaní ich riešia obvodné úrady. Ako však upozornil Kužma dnes na tlačovej besede, ak je zlodej v hmotnej núdzi, priestupkové konanie je zastavené a obvodné úrady pokutu nevymáhajú. „Zlodeji tak majú vlastne priestupkovú imunitu,“ zdôraznil Kužma. Podľa neho však nepotrestaná krádež je motiváciou na páchanie ďalších trestných činov. Zároveň upozornil, že obvodné úrady pokutu začnú vymáhať, ak sa páchateľ dostane z hmotnej núdze a začne pracovať. „Čiže motivujeme ich nepracovať,“ dodal.

Kužma chce meniť Trestný zákon pre obete, ktorými sú mnohokrát starí ľudia a celý rok sa starajú o záhradu, aby im ju niekto na jeseň vybielil. Upozornil, že policajti prehovárajú obete, aby uznali, že krádež nedosiahla potrebnú hranicu 265 eur.

Na novele Kužma pracoval s primátormi a starostami z východného Slovenska. „Táto novela je robená na základe iniciatívy starostov a primátorov, ktorí majú problém s Rómami,“ uviedol. Kužma tiež avizoval, že chce pripraviť potrebnú legislatívnu normu, podľa ktorej by sa zvýšila trestná zodpovednosť rodičov za deti. Opozičný poslanec zároveň kritizoval, že sľúbené navýšenie počtu policajtov na východe Slovenska sa zatiaľ neudialo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu