Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Slovensko chce posilniť kontingent v Afganistane

Róbert Fico
Róbert Fico

BRATISLAVA - Slovensko chce posilniť vojenskú misiu v Afganistane, vyslaniu bojových jednotiek však nie je vláda naklonená. Po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom to dnes povedal premiér Robert Fico.

Kabinet má podľa neho záujem aj na tom, aby slovenských ženistov chránili v ázijskej krajine slovenskí vojaci. "Chceme, aby slovenskí ženisti v Afganistane pôsobili na viacerých miestach ako iba na báze, kde sú umiestnení. Chceme im zabezpečiť ochranu, a na túto ochranu potrebujeme ďalších vojakov v Afganistane," vyhlásil predseda vlády. Zdôraznil, že nepôjde o bojovníkov. Podobne sa Fico vyjadril už v polovici októbra.

V súčasnosti pôsobí v stredoázijskom štáte v misii ISAF viac ako dvesto zástupcov slovenskej armády - ženistov či zdravotníkov. Posilnenie jednotiek zvažuje aliancia aj Spojené štáty. USA majú na boj proti islamským radikálom nasadených v Afganistane asi 65.000 vojakov, ostatné štáty NATO dohromady zhruba 35.000. Slovenské plány ocenil aj generálny tajomník NATO. Väčšiu iniciatívu by podľa neho v budúcnosti mala prevziať v organizácii vojenských jednotiek afganská vláda než vedenie NATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu