Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Justíciu by mala kontrolovať verejnosť, tvrdí Žitňanská

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Do súdnych konaní by sa mala vpustiť aj kontrola verejnosti. Povedala to v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu exministerka spravodlivosti bývalej Dzurindovej vlády Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS.

"Situácia je tak vážna, že to je potrebné. Súdy sú uzavretý systém a vytvára sa klanový systém uzatvorený od vonkajšieho sveta a má potenciál zlyhať a zneužívať moc. Vonkajšiu kontrolu nemajú robiť politici, jediná cesta je otvoriť systém," tvrdí Žitňanská, ktorá pripúšťa politickú kontrolu len vtedy, keď systém v základoch zlyháva. Bývalá šéfka justície Mečiarovej vlády Katarína Tóthová z ĽS-HZDS ale tvrdí, že Slovensko je na špici Európy, lebo v disciplinárnych senátoch môžu byť aj právnici. "Som otvorená diskutovať o zmenách, ale s odborníkmi," povedala Tóthová, ktorá sa zaprisahala, že už do žiadnej diskusie nepôjde.

Keď viac ako sto sudcov podpísalo výzvu Päť viet, je to veľmi vážny stav a je potrebný zásah zvonku, pretože sudcovia si zvnútra nevedia poradiť, myslí si Žitňanská. "V justícii sú problémy, občania nemôžu byť spokojní so stavom, ale Päť viet donieslo polarizáciu a to nie je v justícii prípustné, " tvrdí Tóthová. "Justíciu rozdelil Štefan Harabin (exminister spravodlivosti a súčasný šéf Najvyššieho súdu SR)," oponuje jej Žitňanská.

Podľa Tóthovej sa celý problém mal riešiť cez stavovské organizácie v diskusii so súčasnou ministerkou Vierou Petríkovou, ktorá bola otvorená. Keď ale Petríková povedala, že nechce v diskusii médiá, záujem sudcov opadol, vyhlásila Tóthová. "Z toho je jasné, že ide o politizovanie," skonštatovala. "Určitá skupina ovládla justíciu a každý, kto má iný názor, je pod hrozbou disciplinárneho konania. Ide o privatizáciu justície zo strany Harabina. Zlyhala výkonná moc a vláda. Odmietam sa hrať na sterilnú odbornú debatu, je to vážny politický problém. Máme disciplinárne návrhy v absurdných prípadoch za kritiku. To je zásah výkonnej moci voči súdnej moci, ktorá má byť nezávislá, za kritiku. To je v demokracii neprijateľné," vyhlásila Žitňanská.

Ako však tvrdí Tóthová, voči sudkyni Jane Dubovcovej nezačali disciplinárne konanie za kritiku, ale za politickú výzvu, ktorá hraničila, ktorá hraničila s výzvou na nezákonnosť. "22. júna 2009 v Pravde vyzvala členov Súdnej rady, aby nehlasovali a nezúčastnili sa hlasovania (za zvolenie Harabina na predsedu Najvyššieho súdu - pozn. redakcie)," informovala Tóthová. Žitňanská však spomenula výzvu Červená pre Harabina, ktorá sa zaoberala konfliktom záujmov. Tí, čo hlasovali za alebo proti Harabinovi, boli totiž jeho podriadení. "Zásadná chyba je že sudcovia sa stávajú ministrami a následne znova sudcami. Harabin nebol ochotný ani na jeden deň sa vzdať ministerského kresla. Ani v zlom sne mi nenapadlo, že Harabin bude ministrom a kandidovať," tvrdí Žitňanská. "Je jasné, že máte niečo proti osobe Harabina," uzavrela Tóthová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu