Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kalamitný stav v Česku, stovky domácnosti bez prúdu!

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

PARDUBICE - Snehová kalamita komplikuje život v Česku, na severnej a strednej Morave je stále väčšina ľudí po štvrtkovej snehovej kalamite bez prúdu. Najhoršia situácia je v okrese Vsetín, kde je bez elektriny okolo 20 tisíc odberných miest.

Energetici v tejto oblasti evidujú 12 porúch na vysokom napätí. Už od ranných hodín pribúdajú ďalšie a ďalšie hlásenia, povedala dnes hovorkyňa skupiny ČEZ pre severnú Moravu Alice Lutišanová.

"Opravy našim pracovníkom komplikuje počasie. Väčšina miest zostáva stále neprístupná. Včera (vo štvrtok) sme dokonca museli čaty odvolávať kvôli ich bezpečnosti. Ohrozovali ich padajúce stromy a konáre," povedala Lutišanová.

Bez elektriny sa dnes ráno ocitlo spolu asi 45 tisíc zákazníkov ČEZ, oznámil hovorca ČEZ Ladislav Kříž. Iba na strednej a severnej Morave eviduje ČEZ 20 tisíc zákazníkov bez dodávky elektriny.

"Situácia sa bohužiaľ zhoršila v druhej polovici noci a nadránom, keď začalo znova husto snežiť. Aj keď sa vďaka intenzívnej práci technikov z ČEZ aj zamestnancov externých firiem darí poruchy opravovať, nanešťastie na iných aj rovnakých miestach sa objavujú stále nové poruchy," povedal hovorca skupiny ČEZ Jaroslav Jurča.

Stále platí, že v niektorých oblastiach sa technici len veľmi ťažko dostávajú s ťažkou technikou do terénu. Medzi najviac postihnuté regióny sú Valašské Meziříčí a Vsetín, kde je bez prúdu viac ako 14 000 odberných miest. V okolí mesta Frýdlant zostalo bez prúdu 5 000 odberných miest. Okrem toho zostalo bez elektriny aj okres Šumperk s niekoľkými stovkami odberných miest bez elektriny a takisto Krnovsko a Třinecko.

Bez prúdu sa v Pardubickom kraji ocitli stovky domácností. Energetici dnes ráno vyhlásili kalamitný stav v okrese Chrudim, od štvrtka platí aj v okrese Ústí nad Orlicí. Energetici pracovali na v Ústí nad Orlicí celú noc, občas ale museli práce prerušiť, pretože im opravy komplikovalo sneženie. Ťažký sneh lámal nové a nové stromy. Na východe Čiech bolo vo štvrtok večer 17 porúch na vysokom napätí, ráno ich bolo osem, potom ale začalo snežiť na Chrudimsku a objavili sa nové poruchy.

"V teréne je maximálny počet pracovníkov, pomáhajú nám aj externé firmy. Pokúsime sa odstrániť nedostatky počas dneška, ale uvidíme podľa počasia," povedala Beránková.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu