Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Turecko musí splniť pred vstupom do EÚ aj podmienky Cypru

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Turecko sa nebude môcť stať členom Európskej únie, ak nesplní všetky predvstupové podmienky, ktoré od neho požadujú členské štáty vrátane Cypru. Novinárom to dnes povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po rokovaní s cyperským kolegom Markosom Kyprianuom.

Cyprus má s Tureckom komplikované vzťahy, pretože táto ostrovná krajina je už viac ako tri desaťročia rozdelená na grécku a tureckú časť. Vstupné rozhovory o členstve zhruba sedemdesiatmiliónového Turecka sa začali v roku 2005. Doposiaľ sa však začalo rokovať len o jedenástich z celkového počtu 35 kapitol potrebných pre začlenenie sa do únie, pričom uzavretá bola len jedna.

Osem kapitol Turecku, s ktorým sa počíta aj ako alternatívou voči ruským trasám na prepravu ropy, blokuje práve Cyprus. Slovensko si síce podľa Lajčáka praje, aby Turecko bolo ako dôležitý štát v oblasti energetiky súčasťou procesu rozširovania únie, ale nebude to možné bez splnenia všetkých požiadaviek členských štátov.

"Tie podmienky jednoducho treba splniť," povedal Lajčák. Rovnaký postoj podľa neho slovenská strana prezentovala aj pri utorkovej návšteve premiéra Roberta Fica a jeho delegácie v tureckom hlavnom meste Ankara. Cyprus má podľa svojho šéfa diplomacie výhrady napríklad voči prítomnosti asi 30.000 tureckých vojakov v severnej časti ostrova, ktorá je mimo kontroly cyperskej vlády.

Ankara navyše podľa neho údajne aj vojensky obmedzuje cyperské nároky na ťažbu ropy a zemného plynu. Ostrovný Cyprus má rozlohu rovnajúcu sa približne pätine Slovenska a asi milión obyvateľov. Osamostatnil sa v roku 1960, od roku 1974 je rozdelený na väčšiu grécku a menšiu tureckú časť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu