Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Opozičné strany podali návrh na odvolanie Petríkovej

Viera Petríková
Viera Petríková

BRATISLAVA - Opozičné KDH, SDKÚ-DS a SMK dnes v parlamente podali návrh na odvolanie ministerky spravodlivosti Viery Petríkovej (nominantka ĽS-HZDS) pre údajné trestanie sudcov za ich kritické názory.

Novinárov o tom informovali bývalí ministri spravodlivosti a súčasní poslanci Daniel Lipšic (KDH) a Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) a predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos.

Na odvolenie ministra treba 76 hlasov zo 150-členného parlamentu, ktoré opozícia nemá. Naopak, koalícia v snemovni disponuje pohodlnou väčšinou, pričom všetkých svojich ministrov zatiaľ podržala.

Petríková, ktorá do funkcie nastúpila po zvolení exministra Štefana Harabina za predsedu Najvyšsieho súdu, pred časom pozastavila funkciu Harabinovej kritičke - sudkyni Jane Dubovcovej na návrh predsedu banskobystrického okresného súdu Ľubomíra Bušíka. Bušík neskôr svoj návrh stiahol, disciplinárny senát pri Najvyššom súde voči Dubovcovej následne zastavil konanie.

Sudkyňa, ktorej sa v otvorenom liste premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) zastala aj medzinárodná organizácia Transparency Interantional, tak môže opäť pojednávať. Sankciám čelili aj ďalší kritici pomerov v justícii; Súdna rada napríklad už skôr pozastavila výkon funkcie sudcovi Najvyššieho súdu Petrovi Paludovi, ktorý sa podpísal pod otvorený list proti Harabinovi, a podal na neho trestné oznámenie.

Stav slovenského súdnictva naposledy kritizovala vyše stovka sudcov z celkových približne 1200; v spoločnom vyhlásení tvrdili, že pracujú v strachu a neslobode. Vyhlásenie zverejnili po viacerých disciplinárnych konaniach voči kritikom pomerov v justícii. Súdna rada ich vyhlásenie odmietla s odôvodnením, že ide o vťahovanie justície do politiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu