Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za plastiku pŕs zobral úplatok, zrušili mu trest

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Ústavný súd zrušil trest lekárovi Romanovi Bánskemu, ktorému v minulosti vymeral Najvyšší súd podmienečný trest za branie úplatku. Lekár prevzal peniaze za plastickú operáciu prsníkov.

Keďže v tomto prípade podľa Ústavného súdu nešlo o zákrok určený na záchranu zdravia, nevzťahujú sa naň tresty za korupciu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. V dnešnom vydaní to napísal denník Pravda.

Bánsky si vyžiadal v roku 2005 úplatok 18.000 korún (597 eur), pričom pacientka už predtým uhradila za zákrok v pokladni bratislavskej nemocnici v Ružinove 66.000 korún (2191 eur). Preberanie úplatku zachytila polícia, s ktorou žena spolupracovala. Bánsky neskôr podľa Pravdy aj pred súdom potvrdil, že peniaze prijal. Odmietol však, že by išlo o úplatok. Na Ústavnom súde uspel so svojou námietkou, že súdy ho odsúdili ako lekára, hoci poskytol operáciu, ktorá so záchranou zdravia nesúvisela.

Lekára najskôr odsúdil bývalý Špeciálny súd v Pezinku a neskôr aj Najvyšší súd. Ten mu vymeral 18-mesačný trest s 30-mesačným odkladom, pokutu 20.000 korún (664 eur) a zákaz činnosti na 18 mesiacov.

Obvineniam z brania úplatkov čelili v minulosti aj ďalší lekári. Začiatkom júna napríklad podmienečne prepustil súd v Trenčíne z väzenia bývalého primára ortopedického oddelenia trenčianskej nemocnice Pavla Patra, ktorý bol za korupciu odsúdený na dva roky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu