Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Univerzity aj študenti sú nezodpovední, tvrdí Mikolaj

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA – Univerzity museli o strate akreditácie vedieť dopredu. Tie, ktoré až po zápise do nového semestra oznámili študentom, že ich študijné programy končia, sú nezodpovedné, tvrdí minister. Viní aj študentov, že si vopred nezistia informácie o akreditácii.

Školy sa ohradzujú, že rozhodnutie o zastavení akreditácie dostali až po zápise. "Ale však oni to (žiadosť o akreditáciu, pozn.) museli podať, čiže už museli vedieť, či garanta majú, alebo nemajú. Akreditačné spisy sa pripravovali skoro pol roka," argumentuje Mikolaj.

Minister považuje za nezodpovedné, že niektoré školy nenavrhli žiadneho garanta a ich programy muselo ministerstvo zrušiť úplne. Ak by navrhli za garanta kohokoľvek a Akreditačná komisia by s ním nesúhlasila, ich programy by iba pozastavili. Mali by rok na to, aby našli relevantného garanta.

Minister dáva za vinu aj študentom, že si vopred nezistia, či program, na ktorý sa hlásia, má akreditáciu. "Ale v konečnom dôsledku, my sa postaráme o každého študenta. Čiže ak študent začal študovať na akreditovanom študijnom programe, tak určite na takomto akreditovanom študijnom programe aj dokončí," garantuje Mikolaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu