Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nigerijčan pašoval drogy v žalúdku, čaká ho súd

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tisíc eur (30.126 Sk) mal vraj dostať za prepašovanie vyše kilogramu heroínu v žalúdku Nigérijčan Monday Kelly Ateweha, ktorého podobne ako ďalších dvoch krajanov zadržali v júni na bratislavskom letisku.

Okresný súd Bratislava II v utorok voči nemu prijal obžalobu a rozhodol, že proces sa začne o mesiac. Tridsiatnika tiež nechal vo väzbe, pretože by podľa súdu mohol ujsť, alebo pokračovať v trestnej činnosti.

Nigérijčanovi, ktorý vyšetrovateľom tvrdil, že zásielku pašoval za prisľúbenú odmenu, hrozí desať až 15-ročné väzenie. Preto sa chcel dohodnúť na nižšom treste. S tým však prokurátorka nesúhlasila, keďže sa podľa nej riadne nepriznal. "Tvrdil, že nemá ani tušenie, čo preváža," povedala novinárom. Podotkla, že priznanie sa a oľutovanie je základnou podmienkou pre zníženie trestu.

Dlhoročný pobyt za mrežami mužovi hrozí práve pre hodnotu drogovej zásielky, prokurátorka ju odhadla na najmenej 80.000 Sk (vyše 2655 eur). Suma tak mohla byť niekoľkonásobne vyššia ako údajná odmena, okrem toho muž riskoval život, ak by mu v žalúdku praskol čo len jeden z balíčkov.

Odovzdať drogy a zinkasovať odmenu vraj mal vo Viedni. "Ako sám tvrdil, v Španielsku mal ťažký život, nemal dostatok peňazí, bol bez roboty," poznamenala prokurátorka. S jeho prepustením z väzby nesúhlasila preto, že by pre finančné problémy Nigérijčan mohol v pašovaní drog pokračovať. Pred vysokým trestom by podľa nej i súdu mohol ujsť.

Muž proti rozhodnutiu o jeho väzbe protestoval, potvrdiť mu ju tak bude musieť krajský súd. "Je to veľmi ťažké pre mňa byť vo väzbe, špeciálne jazyková bariéra. Dávajú mi príkazy, je ťažké pre mňa porozumieť," povedal súdu po anglicky Ateweha. Podobne si nerozumie ani so spoluväzňami.

Narodil sa v Nigérii, údajne ešte nebol trestaný, je sirotou, no žije s priateľkou. Do Bratislavy pricestoval koncom júna z Bruselu cez Prahu. Bratislavskí colníci mu spravili predbežné narkotesty zo sterov z rúk aj test moču, na základe ktorých vzniklo podozrenie, že vo svojom tele prepravuje opiáty. Musel sa preto podrobiť lekárskej prehliadke. Röntgen ukázal, že má v bruchu cudzie predmety. Tridsaťjedenročný muž potom vylúčil viac ako 70 balíčkov s hnedou látkou, neskôr označenou za heroín.

Okrem neho v júni policajti na letisku zadržali aj dvoch ďalších nigérijských drogových kuriérov, tí pašovali kokaín a hrozia im ešte vyššie tresty. Okrem Atewehu by sa mal v najbližších dňoch dostať pred súd aj Raymond Ofoedu, tretieho muža ešte neobžalovali, lebo čakajú na lekársky posudok. Údajne nejde o skupinu.

Pre pašerákov heroínu a kokaínu je Slovensko skôr tranzitnou krajinou, naopak dováža sa LSD a amfetamín. Distribúciu omamných látok na Slovensko podľa polície zjednodušuje aj zrušenie hraničných kontrol po zapojení krajiny do schengenského systému voľného pohybu osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu