Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V opitosti na smrť dobodali bezdomovca

ilustračné foto
ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Tresty po päť a pol roka nepodmienečne v najľahšom väzení vymeral dnes senát Okresného súdu v Banskej Bystrici v kauze smrti bezdomovca (35).

Z jeho zabitia a napadnutia ďalšieho bezdomovca prokuratúra obžalovala Pavla H. (23) a o rok mladšieho Petra K. z Banskej Bystrice. Rozsudok nie je právoplatný, pretože jeden z obžalovaných sa voči nemu odvolal ihneď a druhý sa vyjadrí v zákonnej lehote. Prokurátor sa odvolania vzdal.

Obžalovaní v lete 2006 oslavovali meniny. Sami priznali, že boli opití a v takomto stave šli v noci z 1. na 2. júla do mestskej časti Radvaň „riešiť“ problém s tamojšími bezdomovcami. Prekážalo im, že žobrú a otravujú ľudí. Pod schodmi jedného z panelových domov napadli Milana Chriašteľa (35). Bili ho, kopali a Peter K. mu dýkami zasadil viacero rán. Bezdomovec útok neprežil. Následne napadli bezdomovca Štefana B. (43), ktorý útočníkom ušiel, pretože okolo išlo auto. S viacerými poraneniami tváre, rúk a nôh ho museli hospitalizovať. Medzičasom zomrel aj on.

Pavol H. svoje konanie oľutoval s tým, že nikoho nechcel zabiť. Jeho komplic Peter K. tvrdil, že bezdomovca nechcel pichnúť. Stalo sa to, lebo bol opitý a padol na neho a opakovane ho bodol, keď vstával. Pre opitosť si nepamätal, ako to celé bolo. I on poprel úmysel zabiť. Senát Okresného súdu mladíkov už raz uznal za vinných a odsúdil ich na tresty odňatia slobody vo výmere päť a pol roka v Ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Odvolací Krajský súd v Banskej Bystrici však v marci 2008 rozsudok zrušil a vec vrátil na doplnenie dokazovania. Ani po tom sa dôkazná situácia nezmenila a prvostupňový súd vyhlásil rovnaký rozsudok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu