Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Časť majiteľov lesa tvrdí, že im nelegálne rúbu stromy

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

KOŠICE - Časť majiteľov lesa pri košickej mestskej časti Košická Nová Ves tvrdí, že im niekto dlhodobo protiprávne ťaží stromy. Z územia už podľa nich zmizla časť porastu, nové stromy navyše nikto nevysadil.

Viacerí vlastníci povedali, že za výrubom môžu byť záujmy vedenia urbariátu a starostu. Kto však stromy ťaží, nevedia.

"V lese sa ťaží dlhodobo, vedenie urbariátu a starosta obce však tento stav odmietajú riešiť," povedal Marián Sýkora, ktorý v lese vlastní pol hektára pozemkov. Sýkora preto podozrieva vedenie spoločenstva vlastníkov lesa a starostu obce, že z nelegálneho výrubu majú prospech.

"Naposledy, keď som bol v lese, našiel som niekoľko vyrúbaných dubov, menšie stromy sa zas rúbu na palivové drevo," tvrdí ďalší majiteľ lesa Jozef Nagy. Vedenie urbariátu podľa Nagya les v roku 2002 prenajalo podnikateľovi z Košíc, podnikateľ tak ešte do minulého roku mohol v lese ťažiť legálne. Zmluva však vlani skončila, v ťažbe sa napriek tomu pokračuje.

Les pri Košickej Novej Vsi má asi 67 hektárov, jeho vlastníkmi je niekoľko desiatok obyvateľov obce. V lese je podľa Sýkoru aj v súčasnosti červenou farbou vyznačený stometrový pás, určený na výrub, na zemi ležia čerstvé vypílené kmene.

"V lese sa do minulého roku ťažilo, bolo to v súlade so zmluvou, ak ťaží niekto teraz, je to protiprávne," tvrdí členka vedenia urbariátu Božena Stretavská. Vedenie urbariátu však podľa Stretavskej nemá informáciu o tom, že by v lese niekto ťažil. Akékoľvek protiprávne konanie vedenia urbariátu odmieta.

"Neviem, že by sa v lese ťažilo, obec tam nevlastní žiadne pozemky, situáciu nekontrolujem," uviedol starosta obce Dušan Petrenka.

Sýkora chce les neďaleko obce chrániť aj podaním trestného oznámenia na políciu. Podobné oznámenia podal už aj v minulosti, polícia ich však podľa neho neriešila.

Prípad z Košickej Novej Vsi na Slovensku nemusí byť ojedinelý. V krajine je niekoľko stoviek spoločenstiev vlastníkov lesov, nie všetky sa však k lesom podľa ochranára Erika Baláža z Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk správajú zodpovedne.

Hospodárenie časti z nich môže podľa Baláža ovplyvňovať práve skytá dohoda vedenia urbariátu napríklad so starostom obce a podnikateľmi. Tí môžu pred podielnikmi tajiť skutočný rozsah ťažby a zisk zo spíleného dreva si deliť medzi sebou. Na Slovensku môžu byť desiatky takýchto prípadov, poznamenal Baláž.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu