Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Košickí poslanci opäť schválili predaj časti lesa

KOŠICE - Košickí mestskí poslanci dnes opäť schválili predaj 50 hektárov mestských lesov za 16,6 milióna eur (vyše pol miliardy korún) na výstavbu nákupnej zóny. Pozemky získala britská spoločnosť Fordington prostredníctvom svojej slovenskej dcéry Fordin.

Predaj pozemkov Fordingtonu koncom februára nepodpísal primátor, lesy totiž mala získať firma, ktorá nemala sídlo na Slovensku. Časť poslancov chce uznesenie napadnúť na prokuratúre.

Fordington údajne plánuje územie pripraviť pre výstavbu nákupnej zóny, v ktorej má nájsť prácu 1500 ľudí. Jej súčasťou mal byť vraj aj obchodný dom s nábytkom a bytovými doplnkami Ikea. Spoločnosť Ikea však túto informáciu nepotvrdila.

Predaj lesného pozemku má tiež mestu nahradiť výpadok v jeho príjmoch v dôsledku svetovej finančnej krízy. Mesto by podľa odhadu magistrátu malo v tomto roku stratiť oproti pôvodne plánovaným príjmom desať miliónov eur (300 miliónov korún). Predaj pozemkov nepodporili všetci poslanci zastupiteľstva.

"Cena za pozemok je prinízka, spíšeme si porušenia rokovacieho poriadku a uznesenie napadneme na prokuratúre," povedala novinárom po hlasovaní zastupiteľstva poslankyňa Mária Gamcová (Slobodné fórum). Proti predaju hlasovali všetci poslanci SF, zdržali sa poslanci za Smer-SD. Poslanci mestský pozemok na okraji mesta spoločnosti Fordington predali už koncom februára.

Firma však v tom čase nemala sídlo na Slovensku, primátor František Knapík preto uznesenie nepodpísal. Predaj totiž podľa neho porušoval devízový zákon, podľa ktorého firma, ktorá nemá sídlo na Slovensku, nemôže vlastniť les. Fordington dnes pozemky získal aj s novými podmienkami.

Spoločnosť musí sama zaplatiť približne 1,66 milióna eur (50 miliónov korún) za vyňatie pôdy z lesného fondu a zaplatiť výstavbu ciest za tri milióny eur (90 miliónov korún).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu