Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Odškodné od nemocnice nevysúdili ani po 22 rokoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Odškodné od nemocnice za poškodenie zdravia ich už nežijúcej dcérky sa po 22 rokoch nepodarilo vysúdiť istej slovenskej rodine, ktorej žalobu dnes zamietol Okresný súd Bratislava I.

Potvrdil to hovorca súdu Pavol Adamčiak. Podľa súdu na preukázanie chyby lekárov nebolo dosť dôkazov. Rodina sa súdila od októbra 1987, pričom ich dcéra zomrela v roku 2004 ako 23-ročná.

"Dôvodom rozhodnutia je, že súd vykonal rozsiahle dokazovanie, z ktorého vyplynulo, že návrh nie je dôvodný," povedal Adamčiak. Rodina vtedajšiu krajskú nemocnicu v Bratislave zažalovala, lebo podľa nich neposkytla vhodné lekárske ošetrenie ich dcére a spôsobila jej ťažkú ujmu na zdraví.

Ivanka sa narodila v roku 1981 s Downovým syndrómom a poškodením srdca a pľúc a zomrela na zlyhanie srdca. Rodine sa síce nepodarilo dokázať pred súdom tvrdenia o chybe lekárov, už v minulosti však vysúdili odškodné za to, že súdny proces trval pridlho.

Ústavný súd rozhodol ešte v roku 2004, keď dievča ešte žilo, že okresný súd má rodine zaplatiť trovy konania a 140.000 Sk (podľa konverzného kurzu 4647 eur), Európsky súd pre ľudské práva im koncom júla tohto roku priznal 11.500 eur (346.449 Sk). V posledných troch rokoch už podľa ministerstva spravodlivosti, ktoré si vyžiadalo podrobnú správu o prípade, súd konal bez prieťahov.

Tento rok v apríli však na súde po desiatich rokoch uspela iná rodina, ktorá by mala dostať odškodné viac ako desať miliónov korún (331.939 eur) od bratislavskej fakultnej nemocnice za to, že lekári ich synovi krátko po narodení v roku 1995 vážne poškodili zdravie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu