Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Novým eurokomisárom by sa mal stať Šefčovič

Odchádzajúci Eurokomisár Ján Figeľ
Odchádzajúci Eurokomisár Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novým slovenským eurokomisárom by sa mal stať veľvyslanec pri Európskej únii Maroš Šefčovič. Na poste komisára pre vzdelávanie a kultúru má nahradiť Jána Figeľa, ktorý by sa podľa očakávaní mal dnes stať šéfom opozičného KDH.

Následne by sa mal vzdať funkcie v Európskej komisii. Informovali o tom viaceré slovenské denníky, ktoré sa odvolávajú na diplomatické zdroje.

Figeľ bude musieť z funkcie odísť aj napriek tomu, že mu mandát vyprší až 31. októbra. Podľa pravidiel komisie totiž komisárom nemôže byť nikto, kto je aktívny aj v domácej politike. V pondelok by sa mal údajne stretnúť s predsedom Európskej komisie José Barrosom.

Premiér Robert Fico, ktorého strana Smer-SD má nového eurokomisára vybrať, zatiaľ oficiálne nepotvrdil, kto bude krajinu v EK zastupovať. Má však údajne ísť o nestraníka. Pokiaľ Šefčovič miesto získa, mal by pokračovať v práci komisára pre vzdelávanie a kultúru a v komisii zostať aj na ďalšie päťročné obdobie. Nová komisia sa totiž obvykle formuje po voľbách do Európskeho parlamentu, tie posledné sa uskutočnili v júni. V nej by malo mať Slovensko záujem o post eurokomisára zodpovedného za energetiku alebo dopravu.

Európska komisia je najvyšším výkonným orgánom Európskej únie, navrhuje legislatívu, kontroluje jej dodržiavanie a z prevažnej časti spravuje rozpočet. Každý štát má v EK jedného komisára, ktorého nominuje konkrétna krajina.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu