Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

EÚ nemá právo voči SR zasiahnuť, potvrdil eurokomisár

Leonard Orban
Leonard Orban

BUDAPEŠŤ - Európska komisia nedisponuje právomocou kriticky posudzovať slovenský jazykový zákon, uviedol rumunský eurokomisár pre mnohojazyčnosť Leonard Orban.

Ten tak reagoval na list od maďarského europoslanca Európskeho parlamentu Csabu Tabajdiho, ktorý ho požiadal o vyjadrenie. Orbanova odpoveď je tak vôbec prvým oficiálnym stanoviskom zo strany EÚ na margo sporného zákona. Ako eurokomisár potvrdil, Európska únia nemá žiadny právny podklad na začatie konania voči Slovenskej republike.

Ak by však konkrétny národný zákon porušoval jeden zo základných právnych princípov fungovania únie či porušoval ľudské práva, EK môže konkrétnu krajinu varovať, zdôraznil Orban v reakcii na Tabajdiho výzvu. Všetci členovia EÚ však musia garantovať práva príslušníkom národnostných menšín, čo platí aj pre Slovensko, dodal

Tabajdi v liste eurokomisárovi uviedol, že slovenský jazykový zákon, ktorý je jednou z hlavných príčin pošramotených diplomatických vzťahov medzi Bratislavou a Budapešťou, je diskriminačný a porušuje európske normy. Ako následne uviedol v reakcii na Orbanovu odpoveď, považuje ju za varovanie pre Slovensko, no nič to nemení na tom, že je z jeho vyjadrenia sklamaný a plánuje sa v tejto otázke obrátiť priamo na EK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu