Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na Hodžovom demonštrovali za dodržiavanie ľudských práv v Číne

Účastníci dnešného zhromaždenia za ľudské práva v Číne.
Účastníci dnešného zhromaždenia za ľudské práva v Číne. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za dodržiavanie ľudských práv v Číne demonštrovalo dnes na Hodžovom námestí asi 150 ľudí. Pôvodný termín demonštrácie bol 18. jún, keď bol na návšteve Slovenska čínsky prezident Chu Ťin-tchao, no vtedy občianski aktivisti na zhromaždenie nedostali povolenie.

Deviatich, ktorí predsa len chceli pred Prezidentským palácom rozvinúť transparenty, polícia zatkla. "Medzičasom súd rozhodol, že zrušenie demonštrácie bolo nezákonné a preto sme tu. Síce bez čínskeho prezidenta, ale aj tak kvôli ľudským právam v Číne," vyhlásil na dnešnom zhromaždení Peter Weisenbacher z Amnesty International. Ako dodal, kým pred tromi mesiacmi chceli demonštrovať iba za dodržiavanie ľudských práv v Číne, dnes je to už aj za slobodu prejavu na Slovensku.

Občianski aktivisti sú presvedčení, že vyšetrovanie júnového incidentu chcú kompetentní zamiesť pod koberec. Oni sú však rozhodnutí nepoľaviť a podľa Ondreja Dostála z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika podajú novú sťažnosť na postup polície. "Podľa vyšetrovateľa policajti vraj neprekročili svoje právomoci, ale priznali, že zatknutý nebol páchateľ, ale obeť," informoval o vyšetrovaní aktivista Eduard Chmelár. Preto chcú, aby sa im polícia verejne ospravedlnila. "Bol by som rád, keby som mal pocit, že som na Slovensku doma, nemám ho. Nemajú ho ani mnohí Maďari a nemajú ho ani mnohí Rómovia. Bol by som rád, keby som mohol byť hrdý na najvyšších predstaviteľov tohto štátu, nie som," vyhlásil na demonštrácii vydavateľ a publicista Fedor Gál, ktorý aktivistov dnes podporil.

Vyvrcholením zhruba hodinovej demonštrácie bolo čakanie na tibetského duchovného a politického vodcu, štrnásteho dalajlámu, ktorý je na Slovensku na návšteve. Organizátori, účastníci zhromaždenia a novinári si na neho počkali pred hotelom Crown Plaza, kde je ubytovaný. Dalajláma im po príchode zo stretnutia s verejnosťou na Pasienkoch s úsmevom zamával, čím symbolicky demonštráciu ukončil. Jeho návšteva dominovala celej akcii, najväčší transparent nevyzýval k dodržiavaniu ľudských práv, ale bol na ňom nápis SDĽ podporuje Dalajlámu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu