Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Slová Tóth alebo Felvidék v učebniciach nenájdete

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Hanlivé názvy ako Tóth alebo Felvidék do kníh nepatria, tvrdí minister školstva Ján Mikolaj. V učebniciach pre maďarskú menšinu teda chýbajú. Podľa ministerstva sú hanlivé, preto ich vydavateľom odporúča nahradiť slovenskými ekvivalentmi Slovák a Horná zem.

„Nie sú tam názvy, ktoré sú pre Slovákov neprirodzené alebo dokonca hanlivé alebo urážlivé. To sú také názvy, kde sú spomínané slová ako Felvidék alebo poprípade Tóth,“ povedal minister školstva Ján Mikolaj.

Zo zoznamu odporúčaných geografických názvov vypadli aj názvy, ktoré vznikli v období maďarizácie.

Poľa odborníkov je ministrova argumentácia nezmysel.

"V geografických názvoch slovo Tót- určite nie je hanlivé a je nepredstaviteľné, aby nejaký minister menil tradičné maďarské zemepisné názvy," povedal jazykovedec István Lanstyák z Katedry maďarského jazyka FF UK v Bratislave.

"Je to ako keby sme hovorili o Uherskom Hradišti v Čechách a nejaký maďarský minister by si vymyslel, že to nie je správny názov, lebo Uherské je zastarané, a nariadil by to nazývať Maďarské Hradište. Alebo keby sme slávneho matičiara z 19. storočia Viliama Paulinyho-Tótha prekrstili na Viliama Paulinyho-Slováka," tvrdí.

Geografické názvy sú podľa neho konzervatívne. Zoznam pre vydavateľstvá obsahuje celkovo 3319 názvov. SMK ho kritizuje

"V spomínanom zozname nemajú maďarský názov rieky Bodrog, Bodva, Dunaj, Hornád, Ipeľ, Slaná a Tisa. Sú to všetko rieky, ktoré sa nachádzajú na území Slovenska a bežne sa používajú ich maďarské pomenovania," uviedol László Szigeti.

V zozname nemá maďarské pomenovanie minimálne osem kotlín a niekoľko nížin.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu