Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Simon: Vláda núti Slovákov učiť sa po maďarsky

Zsolt Simon na dnešnej tlačovej besede
Zsolt Simon na dnešnej tlačovej besede (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda, ktorá obhajuje schválený zákon o štátnom jazyku, núti svojich občanov, aby sa učili po maďarsky. Tvrdí to podpredseda strany MOST Zsolt Simon. "Je trochu smiešne, že táto vláda chce prioritne chrániť jazyk slovenský ako štátny jazyk, pritom občanov z juhu Slovenska, národnosti slovenskej, núti, aby sa naučili po maďarsky," povedal dnes Simon na straníckej tlačovej besede.

Podľa neho juh Slovenska nemá efektívne cestné prepojenie smerom na Bratislavu a obyvatelia z juhovýchodu a východu volia cestu do hlavného mesta cez Maďarsko. "Ktokoľvek z Košíc, kto ide cez Budapešť do Bratislavy, či chce alebo nechce, musí zastaviť na čerpacej stanici natankovať," povedal Simon a dodal, že Slováci sú tak donútení do istej miery komunikovať po maďarsky a orientovať sa podľa tabúľ v maďarčine. "Je to trošku farizejské," skonštatoval.

Podľa Simona by slovenská vláda mala dobudovať južnú rýchlostnú komunikáciu. Treba dobudovať aj severnú komunikáciu, s prepojením na Poľsko. "Aj tam vzhľadom na obchod potrebujeme tieto komunikácie," vysvetlil a dodal, že sever krajiny je na rozdiel od juhu infraštruktúrne lepšie vybavený.

Strana MOST dnes predstavila svoj stranícky program "Prosperujúci vidiek a región." Program okrem iného počíta v kapitole Regionálna politika aj s vybudovaním južnej rýchlostnej komunikácie R7, či nových mostov cez pohraničné rieky Dunaj a Ipeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu