Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pospolitosť organizuje protest v Krompachoch

BRATISLAVA - Extrémistické občianske združenie Slovenská pospolitosť pripravuje na budúci týždeň ďalší protirómsky protest. Konať sa má 22. augusta v Krompachoch na východnom Slovensku.

Nepovolené víkendové zhromaždenie Pospolitosti proti kriminalite Rómov v Šarišských Michaľanoch polícia rozohnala. "Ukážme, že sa nenecháme zastrašiť cigánskym terorom ani nezákonnými policajnými zásahmi," pozýva na akciu Pospolitosť na svojej internetovej stránke.

Združenie tvrdí, že vláda rómsku otázku nezačala konštruktívne riešiť. "Problémových lokalít je mnoho, no v súčasnosti začína byť (...) neznesiteľná situácia v Krompachoch," píše na stránke Pospolitosť.

Účastníkov sobotňajšej neohlásenej protirómskej demonštrácie v Šarišských Michaľanoch polícia vytlačila na miestny futbalový štadión a neskôr dav asi 400 ľudí rozohnala pomocou vodného dela a obuškov. Počas zhromaždenia sa časť obyvateľov postavila na stranu extrémistov a slovne napádala policajtov. Protest proti tomuto policajnému zákroku zvolalo na piatok do Prešova nacionalistické združenie Nové slobodné Slovensko.

Demonštráciu v Šarišských Michaľanoch vyvolali dva surové útoky, pri ktorých zabili v obci jednu ženu a ťažko zranili strážcu futbalového ihriska. Polícia z nich obvinila obyvateľov zo susednej rómskej osady v Ostrovanoch. Na Slovensku žije podľa odhadov niekoľko stoviek tisíc Rómov, značná časť z nich v chudobných osadách.

Nevyhovujúce životné podmienky podľa odborníkov komplikujú vzdelávanie detí z osád, čo neskôr vedie k nezamestnanosti a aj kriminalite. Protirómske nálady sa vyostrili v posledných mesiacoch v susednom Maďarsku, ktoré zaznamenalo niekoľko obetí násilia proti príslušníkom rómskeho etnika.

V Česku zas napríklad zorganizovala krajne pravicová Dělnická strana vlani pochod cez prevažne rómske sídlisko Janov v Litvínove. Výsledkom boli zranení na strane polície i aktivistov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu