Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Do rómskych regiónovpríde ďalších 150 policajtov

Ján Packa
Ján Packa

POPRAD - Polícia presunie do rómskych regiónov z iných oddelení 150 policajtov. Policajti by do problematických oblastí mali prísť v najbližších týždňoch. Novinárom to dnes povedal prezident Policajného zboru Ján Packa.

Ďalších 300 policajtov, ktorí majú posilniť stavy v regiónoch s rómskymi komunitami, sľúbilo už skôr prijať ministerstvo vnútra. Celkovo na Slovensku pracuje zhruba 21.400 policajtov.

"Cieľom je zvládnuť bezpečnostnú situáciu v regiónoch s rómskym obyvateľstvom, policajti budú zasahovať napríklad proti uličnej kriminalite," uviedol Packa. Policajti budú z centrálnych oddelení umiestnení do regiónov po celej krajine. K nim by neskôr malo pribudnúť 300 nových policajtov, ktorých by mali do zboru prijať. Tých však musia podľa Packu najprv prijať, vycvičiť a vyzbrojiť.

Spolu tak bude vo vybraných lokalitách o 450 policajtov viac. Koľko budú nové opatrenia spolu stáť, Packa nespresnil. Vybavenie jedného nového policajta však podľa Packu stojí asi 3320 eur (100.000 korún). Navýšenie policajtov v blízkosti problémových rómskych osád žiadali prednedávnom aj zástupcovia rómskych mimovládnych organizácií.

Polícia oznámila zámer zvýšiť počet svojich ľudí vo vybraných regiónoch po tom, ako extrémistické občianske združenie Slovenská pospolitosť zorganizovalo na východe Slovenska protirómsku demonštráciu. Ďalšia by sa mala konať túto sobotu v Krompachoch.

Podľa Packu však zhromaždenie nikto neoznámil, proti prípadnému protestu je preto polícia pripravená zasiahnuť. Protirómske nálady stúpali v nedávnych mesiacoch aj v okolitých krajinách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu