Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Handlová týždeň po: Do bane sa stále nedá ísť!

Baňa Handlová
Baňa Handlová (Zdroj: TASR)

HANDLOVÁ - Slovensko má týždeň od najväčšej banskej tragédie v histórii. V handlovskej bani vybuchol plyn a zahynulo 20 mužov. Vo štvrtok je s nimi v Handlovej na námestí baníkov spoločná rozlúčka. Záchranári pokračujú v hasení bane a snažia sa vytvoriť podmienky, by pod zem mohli vstúpiť vyšetrovatelia.

„Na mieste sa stále robí. Záchranári už boli v epicetre výbuchu, ale museli sa vrátiť kvôli vysokej teplote. Úprava podmienok na vstup potrvá tie 2 – 3 mesiace.“, povedala hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adrina Siváková.

Príčiny nešťastia stále nie sú známe. Vyšetrovanie pokračuje, ale priebežné výsledky odmietajú zverejniť. Na zasadnutí vyšetrovacej komisie boli všetci baníci, ktorí v rannej zmene v v čase výbuchu. Boli medzi nimi aj chlapi, ktorých tlaková vlna zasiahla a deviati z nich utrpeli ľahšie zranenia.

Na vyšetrovaní sa zúčastnia aj nezávislí zahraniční experti. Predbežne rokujú so špecialistami z Česka, ale požiadajú o posudok aj niektorých špičkových slovenských odborníkov. Kedy bude vyšetrovanie ukončené, nie je jasné, môže trvať niekoľko mesiacov.

Vláda rozhodla, že pozostalí dostanú odškodné po 33 tisíc eur. Deti po baníkoch a záchranároch tiež dostanú peniaze z účtu, ktorý zriadilo mesto. Prispievajú naň aj iné mestá, či ľudia.

„Na účte je aktuálne 44 610 eur. Stále platí, že bude zriadený ešte 10 dní po poslednom pohrebe.“ povedala hovorkyňa Handlovej Jana Paulíniová pre Topky.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu