Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Polícia vraj počas návštevy čínskeho prezidenta zákon neporušila

Zásah polície počas demonštrácie.
Zásah polície počas demonštrácie.

BRATISLAVA - Polícia počas protestov na júnovej návšteve čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa na Slovensku zákon neporušila.

Uviedla to policajná inšpekcia, ktorá zásah po sťažnostiach aktivistov posúdila. Inšpekcia dve sťažnosti odmietla, ďalšie dve ešte majú preskúmať nadriadení policajtov, ktorí na námestí pred Prezidentským palácom zasahovali, informoval dnes portál Sme.sk.

"Inšpekcia vo všetkých štyroch prípadoch konštatovala, že konanie policajtov nebolo porušením zákona v trestnoprávnom zmysle," uviedol hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš. Tento verdikt podľa Sme.sk už v troch prípadoch oficiálne potvrdil aj prokurátor, jeden ešte zvažuje.

Polícia by ešte mala posúdiť, či jej zamestnanci konali správne, keď na výzvu dvoch aktivistov nezasiahli proti Číňanom, ktorí im trhali transparenty z rúk. Ak rozhodne, že zanedbali svoje povinnosti, hrozí im podľa Sme.sk pokarhanie, pokuta, alebo aj výpoveď.

Polícia podľa portálu stále vyšetruje aj incidenty spred Prezidentského paláca, pokračuje aj vyšetrovanie prípadu zranenej aktivistky hnutia Falun Gong, ktorú zhodili zo schodov do podchodu. "V prípade osoby, ktorá je podozrivá z trestného činu ublíženia na zdraví, sme požiadali čínsku ambasádu o spoluprácu a čakáme na odpoveď," povedala Tatiana Kurucová z bratislavskej polície.

Slovenská polícia počas protestov pred Prezidentským palácom nezasiahla voči mužom čínskeho pôvodu, ktorí opakovane napádali viacerých aktivistov za ľudské práva. Policajti zadržali piatich Slovákov a neskôr zaistili aj štyroch Číňanov.

Na postup polície sa sťažovalo päť mimovládnych organizácií. Tie tvrdili, že polícia nemá záujem vyšetriť udalosti pred sídlo prezidenta. Vedenie polície už skôr obvinenia z pochybenia pri zásahu odmietlo, svojich podriadených sa opakovane zastal aj minister vnútra Robert Kaliňák. Postup policajtov naopak kritizovali viacerí opoziční a nezávislí poslanci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu