Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prepustili zadržaných z protestu vrátane Kotlebu!

Marián Kotleba Zobraziť galériu (7)
Marián Kotleba

BRATISLAVA - Policajti zadržali na rozohnanom sobotnom protirómskom zhromaždení v Šarišských Michaľanoch 30 ľudí vrátane bývalého vodcu extrémistickej Slovenskej pospolitosti Mariana Kotlebu. Všetkých už prepustili.

Dnes o tom informovala krajská policajná hovorkyňa Magdaléna Fečová. Pri zásahu sa podľa nej ľahko zranili dve civilné osoby a päť policajtov.

Protest zvolalo občianske združenie Slovenská pospolitosť, ktorého sympatizanti si v minulosti obliekali rovnošaty pripomínajúce uniformy z čias vojnového Slovenského štátu. Pospolitosť zhromaždenie zdôvodňovala snahou upozorniť na údajné útoky rómskej menšiny voči ostatnému obyvateľstvu. Keďže stretnutie nebolo vopred oficiálne ohlásené, polícia ho po nevypočutej výzve na rozchod rozohnala aj s pomocou vodného dela a obuškov.

"Došlo zo strany davu približne 400 osôb k hrubému narušeniu verejného poriadku, spočívajúcom v hádzaní rôznych predmetov na policajtov," zdôvodnila policajnú akciu Fečová. Sympatizanti združenia podľa nej po pokuse o predvedenie Kotlebu útočili na zásahové jednotky kameňmi, sklenými fľašami a pohármi, ako aj pyrotechnikou. Fečová dodala, že po rozohnaní zhromaždenia už žiadne výtržnosti či potýčky polícia nezaznamenala.

Pospolitosť reagovala zhromaždením na nedávny incident v Šarišských Michaľanoch, kde dvaja mladíci zo susednej rómskej osady v Ostrovanoch podľa polície zbili dôchodcu. Spôsobili mu viaceré tržné rany na hlave a tvári a muž prišiel o oko.

Na Slovensku žije podľa odhadov niekoľko stoviek tisíc Rómov, značná časť z nich v chudobných osadách. Nevyhovujúce životné podmienky podľa odborníkov komplikujú vzdelávanie detí z osád, čo neskôr vedie k nezamestnanosti a aj kriminalite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu