Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Median SK: Smer 47,8, SDKÚ 15, SNS 12,1

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vládny Smer-SD zostáva najobľúbenejšou politickou stranou. Pred konkurenciou si navyše udržiava výrazný náskok.

Vyplynulo to z prieskumu, ktorý dnes zverejnila spoločnosť Median SK.

Naďalej klesá popularita koaličnej ĽS-HZDS, jej preferencie sa podľa ankety začali približovať k päťpercentnej hranici potrebnej na vstup do parlamentu.

Smer-SD premiéra Roberta Fica by v júni a júli volilo 47,8 percenta z ľudí rozhodnutých voliť niektorý z politických subjektov. Oproti predchádzajúcemu prieskumu preferencie strany mierne stúpli. Na druhom mieste by skončila opozičná SDKÚ-DS s 15 percentami, čo v porovnaní s anketou z mája a júna znamená tiež nepatrný nárast.

Vládna SNS skončila tretia so ziskom 12,1 percenta hlasov. Najmenšia koaličná strana ĽS-HZDS niekdajšieho premiéra Vladimíra Mečiara postupne stráca preferencie, podľa poslednej ankety by ju volilo 6,4 percenta ľudí. Oproti predchádzajúcemu prieskumu je to o necelý percentuálny bod menej a v porovnaní s anketou na začiatku roka pokles o takmer tri percentuálne body.

Päťpercentný prah na vstup do parlamentu by prekročili aj ďalšie dve opozičné strany KDH a SMK. Kresťanskí demokrati by získali deväť percent hlasov a SMK, ktorá zastupuje najmä záujmy maďarskej menšiny 6,5 percenta. V jej výsledkoch sa zatiaľ neodrazil odchod niektorých poslancov, ktorí začiatkom júna ohlásili založenie novej strany Most-Híd.

Median SK vykonal prieskum od 8. júna do 5. júla na vzorke 1066 dospelých obyvateľov. Na voľbách by sa podľa ankety nezúčastnili viac ako dve pätiny opýtaných, takmer šesť percent respondentov nebolo ešte rozhodnutých. Najbližšie parlamentné voľby sú naplánované na rok 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu