Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Dievčatko dostalo novú chrípku, je to 32. prípad

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko zaznamenalo v poradí 32. prípad nákazy novej chrípky A (H1N1). Do štatistík nakazených pribudlo 12-ročné dievča, ktoré zostalo v domácej liečbe.

Informovala o tom Martina Merková z Úradu verejného zdravotníctva. Maďarsko dnes ohlásilo, že na následky ochorenia zomrel 41-ročný muž, čo je prvé potvrdené úmrtie na nový vírus v strednej Európe.

Dievča malo podľa úradu teplotu nad 38 stupňov Celzia, bolesti kĺbov a svalov a trápil ju kašeľ. Podobne ako väčšina nakazených na Slovensku pochádza z Bratislavského kraja. Medzi doterajšími potvrdenými prípadmi bolo viacero ďalších detí vrátane malých bábätiek.

Vo svete na novú chrípku podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrelo viac ako 700 ľudí, denne pribúdajú stovky nových prípadov. Vírus sa podľa organizácie už nedá zastaviť a všetky krajiny budú potrebovať očkovaciu látku. Tá však bude k dispozícii najskôr na jeseň.

V Európe sa nakazilo novou chrípkou podľa údajov Európskej komisie viac ako 17.000 ľudí, najviac postihnutou je Británia, ktorá zaevidovala takmer tri desiatky smrteľných prípadov.

Prvou potvrdenou obeťou v strednej Európe sa stal Maďar trpiaci chronickými ťažkosťami srdca a pľúc, čo mohlo priebeh ochorenia sťažiť. Muž zomrel ešte minulý týždeň, prítomnosť vírusu zistili až pri pitve.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu