Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prevádzku kolobežiek v T. Lomnici po incidente zastavili

(Zdroj: SITA)

POPRAD – Kolobežkou sa z medzistanice Štart do Tatranskej Lomnice v súčasnosti turisti nedostanú. Tatranské lanové dráhy ako prevádzkovateľ tejto atrakcie dočasne pozastavili túto aktivitu po nehode, pri ktorej sa v piatok zrazil 12-ročný litovský chlapec na kolobežke s osobným autom.

Chlapca s ťažkými zraneniami previezol vrtuľník do nemocnice v Košiciach. Marketingová manažérka strediska v Tatranskej Lomnici Katarína Šarafínová zatiaľ nevedela povedať, kedy obnovia prevádzku tejto atrakcie. Marián Šturcel zo Štátnych lesov Tatranského národného parku, ktoré sú vlastníkom komunikácie tvrdí, že kolobežky sa v letnej sezóne nemusia objaviť na tejto lesnej ceste vôbec. Lesníci čakajú od TLD návrh nových pravidiel prevádzky kolobežiek, ktoré by mali zvýšiť bezpečnosť na tejto komunikácii.

„Režim na tejto ceste sa určite sprísni,“ povedal M. Šturcel. Lesnú cestu medzi Tatranskou Lomnicou a Štartom mohli okrem kolobežkárov využívať aj autá s povolením Štátnych lesov TANAP. Podľa doterajších pravidiel mal byť dole na rampe v Tatranskej Lomnici pracovník TLD, ktorý by informoval prevádzku kolobežiek na medzistanici Štart o tom, či je cesta voľná. Ako sa stalo, že sa na lesnú cestu v rovnakom čase dostal kolobežkár aj osobné auto, vyšetruje polícia.

Popradský policajný vyšetrovateľ začal v prípade zrážky kolobežkára a osobného auta trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví. Výsledky vyšetrovania zatiaľ nie sú známe. Po incidente v Tatranskej Lomnici zakázalo mesto Vysoké Tatry aj prevádzku kolobežiek na ceste z Hrebienka do Starého Smokovca.

Podľa Petra Nováka z Mestského úradu vo Vysokých Tatrách je prevádzkovanie kolobežiek na tejto ceste vo vlastníctve mesta ešte nebezpečnejšie ako v Tatranskej Lomnici. Cestu na Hrebienok využívajú nielen kolobežkári, ale aj peší turisti a mamičky s kočíkmi. Okrem toho je na Hrebienku hotel a po ceste jazdia autami aj ubytovaní hostia a zásobovacie autá pre hotel a viaceré vysokohorské chaty.

Situácia na ceste z Hrebienka sa ešte skomplikuje po zatvorení turistického chodníka zo Starého Smokovca na Hrebienok, kde Štátne lesy TANAP plánujú odstraňovať následky kalamity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu