Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rada STV neschválila upravený rozpočet

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Verejnoprávna Slovenská televízia neschválila upravený návrh rozpočtu a programového konceptu, ktorý dopracoval generálny riaditeľ Štefan Nižňanský. Vyplýva to z dnešného rozhodnutia Rady STV. Manažment televízie sa k tomu vyjadriť odmietol, do 14. augusta má predložiť nový, už tretí návrh rozpočtu a konceptu.

Šéf rady Martin Kákoš tvrdí, že materiál, ktorý predložil generálny riaditeľ, akceptoval požiadavku rady, aby boli na konci tohto roka príjmy a výdavky vyrovnané, počítal však s ďalšou kompenzáciou od štátu 3,907 mil. eur, ktorá ešte nie je istá. „Rozpočet počíta s peniazmi, ktoré televízia v tejto chvíli v dispozícii nemá,“ upozornil Kákoš. V júni televízia od vlády dostala 6,5 mil. eur. Kákoš vytkol materiálu, že stúpli výdavky na objednávkovú a internú výrobu zároveň. Podľa neho je to v rozpore.

Zdôvodňoval to najmä v súvislosti s tým, že od júla musí televízia šetriť na odmenách pre externistov, znížiť výrobu o 50 percent a klesnúť majú aj ďalšie náklady. „Je čas, aby tie škrty robila,“ dodal Kákoš. Proti návrhu boli aj ďalší členovia rady, ktorý mu vytýkali rôzne nedostatky. Rada riaditeľa zaviazala, aby manažment upravil nákladové položky v honorároch, objednávkovej výrobe a v mediálnej spolupráci. Zároveň má premietnuť do návrhu aj ďalšie úsporné opatrenia.

Investície môže podľa uznesenia realizovať len v prípade priaznivého stavu a zároveň má zvýšiť podiel výroby vzdelávacích programov. Nižňanský dnes na rade nebol, úpravu rozpočtu a programového konceptu obhajovali programový riaditeľ Roman Lipták a ekonomická riaditeľka televízie Libuša Baranová. Ešte v marci generálny riaditeľ tvrdil, že manažment bez ohľadu na výšku kompenzácie sa bude správať zodpovedne a hospodárne. Očakáva to aj šéf rady.

Ak STV nezíska ďalšiu kompenzáciu, ktorú chce použiť na výpadok príjmov z reklamy, bude musieť opäť upraviť rozpočet, dodal. Televízia v materiáli navrhovala výdavky približne 78 145 000 eur. Oproti plánu to predstavuje pokles o vyše 1,8 mil. eur, čo STV zdôvodňuje úspornými opatreniami. Televízia tvrdí, že bez ďalšej finančnej pomoci od štátu nie je schopná zabezpečiť, aby nebola na konci roka platobne neschopná. Dôvodom je výpadok v príjmovej časti rozpočtu.

Príjmy majú byť približne 78 477 000 eur, čo je oproti marcovému plánu menej o 1,089 mil. eur. Materiál, ktorý rada neschválila, počítal s tým, že by mala televízia na konci roka minimálny zostatok približne 331-tisíc eur a nebola v platobnej neschopnosti. Naďalej preto bude hospodáriť s rozpočtom, ktorý rada schválila v marci. Podľa neho zabezpečí len nevyhnutné investície na prevádzku televízie bez podpory rozvojových programov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu