Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ĽS-HZDS nechce STV a SRo povoliť úvery

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Koaličné ĽS-HZDS odmieta povoliť Slovenskej televízii a Slovenskému rozhlasu, aby si mohli brať bankové úvery.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) im chce umožniť úvery cez návrh zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa SRo a STV. „V súčasnosti nie je v možnostiach ich rozpočtu zabezpečiť splácanie poskytnutého úveru,“ zdôvodňovala v pléne poslankyňa za ĽS-HZDS Ľudmila Mušková s tým, že sa ďalej len zadlžovali.

Muškovej pozmeňujúci návrh podporila opozícia. Magdaléna Vášáryová z SDKÚ-DS uviedla, že ho v utorok pri hlasovaní odobrí. Voči požiadavke nemá námietky ani samotný minister. Novela od septembra umožňuje štátu uzatvárať zmluvy so STV a SRo, ktoré by mali stabilizovať ich financovanie a podporiť pôvodnú tvorbu. Maďarič chce uzavrieť prvé zmluvy na budúci rok, vždy na päť rokov. Každoročne sa budú obnovovať dodatkom.

Podrobné znenie zmlúv má minister predložiť vláde do konca septembra. Opozícia sa obáva, že zmluvy so štátom ohrozia nezávislosť verejnoprávnych médií. Parlament v utorok dokončí rozpravu k novele. Vystúpiť by mali ešte Pavol Abrhan (KDH) a Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS). Poslanci následne hlasovaním rozhodnú o osude novely. V utorok budú hlasovať aj o podobe novely zákona o štátnom jazyku, ktorá obnovuje pokuty za zlú slovenčinu.

Pokuty sa môžu vyšplhať až do päťtisíc eur. Pokute majú predchádzať dve písomné upozornenia rezortu kultúry. Voči novele najostrejšie vystupovala SMK, ktorá tvrdí, že novela okliešťuje práva národnostných menšín na používanie ich materinského jazyka. Maďarič to odmieta. SMK požaduje, aby parlament novelu neprijal, pretože je v rozpore s medzinárodnými záväzkami.

Koaličná SNS predložila k novele viacero pozmeňujúcich návrhov, ktoré majú ešte väčšmi posilniť postavenie štátneho jazyka. Okrem iného požaduje, aby všetci úradníci plynule ovládali slovenčinu a štátne orgány aktívne ochraňovali štátny jazyk. Parlament má v utorok prerokovať ešte dve novely - vládnu novelu zákona o vinohradníctve a vládnu novelu o odpadoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu