Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Becík chce žiakom predávať ovocie

Stanislav Becík
Stanislav Becík

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva Stanislav Becík chce do škôl dostať predaj ovocia a zeleniny, pretože deťom chýba v jedálničkoch. Domnieva sa, že si ich kúpia, lebo budú lacné, štát však nebude nič dotovať.

Nižšie ceny majú zabezpečiť príspevky z Európskej únie. Becík po dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR povedal, že Európska únia prispeje 73 % a zvyšok zaplatí žiak. Od budúceho roka by chcel, aby žiaci platili ešte menej vďaka ovocnému fondu, do ktorého by prispievali ovocinári. Becík sa obáva, že projekt môže naraziť na neochotu škôl. Zriaďovateľov škôl ako aj samotné školy kritizuje za postoj k predaju mlieka a mliečnych výrobkov. "Akoby sme v škole neboli pre deti, ale akoby sme tam boli pre seba, spravili si z toho takú únavnú odpoveď - zase niečo naviac, čo musíme urobiť," vyčíta školám Becík.

Ovocie a zeleninu by mali dodávať do škôl firmy, ktoré podľa Becíka vyhrajú verejné súťaže. "Samozrejme, pôjdeme troška takým lokálpatriotizmom, aby to ovocie bolo najčerstvejšie. Aby to ovocie, nedajbože, nemuselo k nám z iného kontinentu priplávať, podtrhnuté tým, že niekde umelo dozreje," uviedol novinárom Becík.

Pri predaji nebudú využívať automaty ako v prípade tzv. mliečnych desiat. "Ovocie sa bude riešiť inak, nebude môcť niekde z automatu vypadnúť slivečka alebo jabĺčko," dodal Becík s tým, že sa určí limit, koľko ovocia a zeleniny si môže žiak kúpiť za dotovanú cenu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu