Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mečiar opäť priťahuje pozornosť majetkami

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý premiér a šéf najmenšej vládnej strany ĽS-HZDS Vladimír Mečiar opäť priťahuje pozornosť slovenských médií svojimi majetkami. V Dolnej Porube pri Trenčíne skúpil niekoľko starších domov, okrem toho jemu a jeho manželke v obci podľa dnešného vydania týždenníka Plus 7 dní patrí aj 134.000 metrov štvorcových pozemkov.

Mečiarova manželka a firma údajne blízka ĽS-HZDS zas vlastnia nehnuteľnosti v blízkosti Mečiarovej vily Elektra v Trenčianskych Tepliciach. Rozsiahle majetky v obci pod Strážovskými vrchmi už niektoré médiá priviedli k tomu, že obec s necelými 900 obyvateľmi prekrstili na "Mečiarland". Šéf ĽS-HZDS viackrát zopakoval, že rodinné domy v okolí jeho chalupy v obci sú v zlom stave a kupoval ich preto, aby mal pokoj od prípadných zlých susedov.

Niektoré médiá po svojich majetkoch i previedol. "Ešte neviem, čo s nimi budem robiť. Chcel som tie zrúcaniny hlavne kúpiť, aby sem neprišli druhí. Lebo príde zlý sused a máte po súkromí," citoval politika týždenník. Domy podľa šéfa ĽS-HZDS nestáli viac ako 17.000 eur (512.142 Sk). Kúpené stavby ležia pri jeho chalupe, pozemky sa však nachádzajú aj v iných častiach obce. Otázniky v minulosti vyvolávali najmä okolnosti, za ktorých Mečiar získal v Trenčianskych Tepliciach v 90. rokoch Elektru, ktorú rekonštruoval.

Cenu luxusnej vily médiá odhadovali na desiatky miliónov korún. Mečiar tvrdil, že si na vilu požičal. V Trenčianskych Tepliciach jeho manželka podľa denníka Nový čas nedávno kúpila dvojpodlažný dom oproti vile Elektra, ďalší penzión v jej blízkosti zas údajne dlhší čas vlastní spoločnosť personálne prepojená s firmou GVM považovanou za blízku ĽS-HZDS. GVM je známa z prípadu kontroverzných prevodov pozemkov pod Vysokými Tatrami, pre ktoré v roku 2007 musel odstúpiť minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS).

Cenu, ktorá dala Mečiarova manželka Margita za dom pri Elektre, strana nezverejnila. Špekulácie o nových Mečiarových majetkoch sa objavili necelý rok pred parlamentnými voľbami. ĽS-HZDS čelí dlhodobému poklesu preferencií, podľa niektorých prieskumov už spadla pod prah piatich percent, ktoré umožňujú vstup do parlamentu.

Analytici sa však zhodli, že informácie o rozšírení realitného bohatstva Mečiarovcov nie sú kľúčovým faktorom, ktorý by mohol sympatie k strane výrazne ovplyvniť. "Bez ohľadu na tieto nové veci strana postupne pomaly stráca a myslím si, že by strácala aj bez toho," povedal riaditeľ agentúry MVK Pavel Haulík. Za hlavné dôvody straty popularity strany považuje to, že agenda ĽS-HZDS neoslovuje súčasných voličov a neláka nových. "Preferencie už teraz sú natoľko nízke, že tam je len najtvrdšie jadro voličov, ktoré je ťažšie zasiahnuteľné informáciami," doplnil Ján Baránek z agentúry Polis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu