Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Fico varoval pred maďarským iredentizmom

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) včera pred stovkami ľudí na Devíne varoval pred maďarským "iredentizmom". Počas osláv výročia príchodu solúnskych bratov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu tiež obhajoval zmeny v zákone o štátnom jazyku. Ten sa stal v uplynulých dňoch predmetom sporov medzi Bratislavou a Budapešťou.

Fico tvrdil, že ochrana štátneho jazyka musí byť "prvým oporným bodom" každej slovenskej vlády. "To je tiež cesta, (...) ako sa chrániť pred nebezpečným iredentizmom, ktorý čoraz častejšie dýcha spoza Dunaja," vyhlásil na tribúne.

Zástupcovia maďarskej menšiny považovali novelu za diskriminačnú, ostro ju kritizovali aj politici v Maďarsku. Skomplikovalo sa aj očakávané stretnutie premiérov oboch krajín, s ktorým sa počítalo v najbližších týždňoch. Maďarský predseda vlády Gordon Bajnai vyhlásil, že k stretnutiu dôjde len vtedy, ak bude existovať nádej na vyriešenie problémov.

Vlastenectvo pred účastníkmi osláv povzbudzoval aj predseda Národnej rady Pavol Paška (Smer-SD). "Slovensko nie je žiadne trhovisko, na ktorom sa stretávajú neznámi cudzinci, investori, obchodníci, ale (...) Slovensko je domov, náš spoločný domov," povedal Paška. Fico ešte vyzval slovenských učiteľov, aby deťom na základných a stredných školách ukazovali historické miesta spájané s národnými dejinami. "Voďte ich do Nitry, na Nitriansky hrad, k dražovskému kostolíku, voďte ich do Bratislavy, na Devín, na Slavín, na Bratislavský hrad," povedal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu