Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Interblue Group už nemá platnú licenciu na podnikanie

Bývalý minister životného prostredia Ján Chrbet
Bývalý minister životného prostredia Ján Chrbet (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Americká spoločnosť Interblue Group, ktorej Slovensko predalo emisné kvóty za viac ako dve miliardy korún (vyše 66 miliónov eur), už nemá platnú licenciu na podnikanie.

Informovala o tom dnes televízia Markíza, ktorej to potvrdili americké úrady. Predaj povoleniek na vypustenie 15 miliónov ton oxidu uhličitého kritizovala opozícia aj médiá.

Firma mala podľa Markízy zaplatiť za licenciu na podnikanie do 30. júna, avšak tak nespravila. "Momentálne porušujú svoje záväzky, ak za registráciu opäť nezaplatia, firmu musíme zrušiť," uviedla pracovníčka obchodného registra z amerického štátu Washington.

Televízia poznamenala, že firma má pritom Slovensku doplatiť ešte milióny eur. Hovorkyňa ministerstva životného prostredia Jana Kaplanová povedala, že dnes ministerstvo poslalo konateľke firmy list, v ktorom ju vyzvali, aby predložila všetky relevantné dokumenty, ktoré súvisia s predmetom podnikania. Podľa ministerstva problémy s registráciou firmy vraj nijako nesúvisia s jej povinnosťou platiť Slovensku, k čomu sa v zmluve zaviazala.

Opozícia opakovane kritizovala, že predaj bol nevýhodný a tvrdila, že kvóty na emisie bolo možné predať výhodnejšie. Pre postup okolo predaja musel odísť z kresla ministra životného prostredia Ján Chrbet, podľa premiéra Roberta Fica však o funkciu neprišiel pre údajnú nevýhodnosť zmluvy. Predaj kvót by mal pred poslancami parlamentu vysvetliť Chrbetov nástupca vo vláde Viliam Turský, pretože požiadavku opozície na prednesenie správy podporila aj vládna ĽS-HZDS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu