Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dôchodca zabil družku, dostal 12 rokov!

BANSKÁ BYSTRICA – Dôchodca Július Gašpar (63) z Vlkanovej dostal 12 rokov väzenia za to, že v októbri 2007 na smrť ubil svoju 54-ročnú družku Blaženu. Trest väzenia so stredným stupňom stráženia mu dnes vymeral odvolací senát banskobystrického krajského súdu.

Prvostupňový súd za zabitie ženy poslal dôchodcu do najprísnejšieho väzenia na štrnásť rokov. Gašpar sa odvolal a žiadal miernejší trest. Odvolací senát mu vyhovel čiastočne a trest znížil zo 14 na 12 rokov a zaradil ho do ústavu so stredným stupňom stráženia. Sudca poukázal na to, že na zmiernenie trestu malo vplyv konanie družky, ktorá v ten večer dala prvotný impulz na útok a svojím spôsobom života prispievala k vzájomným nezhodám.

Nebohá žila ako bezdomovkyňa. Július sa s ňou zoznámil v Sliači, kde vyberala kontajnery. Po tom, ako ju kamarátka vyhodila z bytu, zobral ju k sebe s tým, že sa pokúsi o jej nápravu. Tvrdil, že bola alkoholik, brala lieky a zapíjala ich vínom, alebo alpou. Pre tento spôsob jej života sa často hádali. Blažena mu pod vplyvom alkoholu vulgárne nadávala a hrozila zabitím. Obžalovaný vyhlásil, že priateľku večer pred jej smrťou s prestávkami bil, ale nemal v úmysle ju zavraždiť. Ráno zistil, že je mŕtva, privolal susedu a počkal na príchod polície.

Prokurátor žaloval skutok ako zločin vraždy a voči prvostupňovému rozsudku sa odvolal. Neskôr svoje odvolanie stiahol. Krajský súd teda posudzoval iba odvolanie Gašpara. Ten žiadal miernejší trest vzhľadom na to, že ku skutku sa priznal, oľutoval ho a nemal úmysel zabiť. O družku sa staral, popri dôchodku sa privyrábal. Problémy mali pre jej alkoholizmus. Július tvrdil, že v inkriminovaný večer ho rozčúlila a on sa dostal do afektu. Po príchode z práce čakal, že bude navarené, žena však bola opitá, nadávala mu, dokonca po ňom hodila tanier aj stoličku. „Mala v ruke nôž a chcela ma pichnúť. Keď som to videl, vstúpil do mňa čert,“ povedal na odvolacom konaní Gašpar. Dvojica žila spolu takmer dva roky a hádky pre alkohol a peniaze boli na dennom poriadku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu